Nagyvilág

Katrina: jóváhagyták az 51,8 milliárd dolláros segélyt

Az amerikai képviselők után a szenátus is jóváhagyta a George Bush elnök által kért 51,8 milliárd dolláros azonnali segélyt a Katrina hurrikán károsultjainak a megsegítésére és az újjáépítésre. A hurrikán után mintegy 800 külföldi tűnt el, és tízezer munkahely szűnt meg.

A kongresszus a múlt héten már jóváhagyott egy 10,5 milliárd dolláros gyorssegélyt, vagyis így már 62,3 milliárd dollár felhasználásáról döntöttek. Egyes becslések szerint a segélyek és az újjáépítés végösszege elérheti majd a 150-200 milliárd dollárt is. A 100 tagú szenátus 97 vokssal ellenszavazat nélkül, a képviselőház pedig 410 szavazattal 11 ellenében hagyta jóvá az elnök kérését.

A demokrata párti törvényhozók megszavazták az összeget, de a vitában bírálták a kormány bizonyítványát. Frank Lautenberg demokrata párti szenátor egy fényképet mutatott körbe, amelyen a mosolygó Bush elnök látható gitárral a kezében Kaliforniában egy nappal azután, hogy a hurrikán lecsapott New Orleansra. A szenátor megjegyezte, hogy “ez az egyik legrosszabb vezetői kudarc országunkban”.

A természeti csapással kapcsolatos kiadások tovább növelik az amúgy is óriási, az iraki háború költségeivel dagasztott deficitet az idén és jövőre. A csütörtökön megszavazott összegből a sokat bírált rendkívüli helyzetek szövetségi hivatala (FEMA) 50 milliárd dollárt, a Pentagon 1,4 milliárd dollárt kap, 400 millió dollár pedig műszaki alakulatokhoz kerül csatornák kotrására, szivattyúk javítására és más feladatokra.

Bush elnök csütörtökön egy nyilatkozatában közölte, hogy a FEMA és a vöröskereszt munkatársai azon fáradoznak, hogy a rászorulók mihamarabb kézhez kapják a családonként előirányzott 2000 dolláros szövetségi segélyt, amelyet bankkártya formájában adnak át nekik. Elmondta, hogy eddig 400 ezer család jelentette be igényét a FEMA illetékeseinél a szövetségi segélyre. A hivatal háromezer munkatársa fogadja a hívásokat a nap 24 órájában.

Nem sokkal az elnök szavainak elhangzása után a FEMA bejelentette, hogy egynapos próba után felfüggeszti a napi megélhetési gondokat enyhítő bankkártyák szétosztását a The New York Times honlapjának értesülése szerint. Egyelőre nem ismert a döntés oka, de gondok voltak a kártyával egyebek között Houstonban, ahol százak várakoztak, hogy megkaphassák, de hiába.

Bush elnök szeptember 16-át a hurrikán áldozatainak emléknapjává és imanapjává nyilvánította. A Chronicle of Philanthropy adatai szerint az amerikaiak csütörtökig összesen 587 millió dollárt adományoztak a hurrikán károsultjainak a megsegítésére.

800 külföldi tűnt el, tízezer munkahely szűnt meg

Még mindig 880 külföldi hollétéről nem tudnak az Egyesült Államok katasztrófa sújtotta térségében a Katrina hurrikán elvonulása után – írta csütörtöki számában a The Washington Post. A washingtoni külügyminisztériumtól származó adat nem végleges és a nagykövetségek megkérdezésén alapul. Az újság beszámolója szerint a francia és a brit külképviselet mintegy száz-száz állampolgárát keresi. A német nagykövetség mindössze annyit közölt, hogy eltűntnek hitt állampolgárai kevés kivételtől eltekintve megkerültek. A madridi külügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy Spanyolország már húsz állampolgára után kutat, jóllehet korábban még csak hat személy tartózkodási helye volt ismeretlen.

Többségüknek New Orleansban veszett nyoma. A helyi hatóságok azzal számolnak, hogy az eltűnt külföldiek száma messze meghaladhatja a most közölt adatot, mert New Orleansban sok illegális mexikói bevándorló élt.

Nem valószínű azonban, hogy az érvényes amerikai vízummal nem rendelkező mexikóiak barátai vagy rokonai bejelentést tesznek – mondta a houstoni mexikói konzulátus szóvivője a The Washington Postnak.

Tunézia csütörtökön közölte, hogy két repülőgép fedélzetén takarókból, sátrakból és élelmiszerekből álló, húsztonnás emberbaráti segélyszállítmányt indított útnak az Egyesült Államokba a hurrikán áldozatainak.

Amerikai munkaügyi becslések szerint legalább tízezren veszítették el munkahelyüket a Katrina hurrikán pusztításai miatt. Az előzetes becslésekből a hurrikán után két-három héttel válhatnak biztos adatok.

A Katrina hurrikán által érintett területeken közel egymillióan dolgoznak. Az amerikai kongresszus szerdán kiadott becslései szerint a természeti csapás, közvetett hatásait is figyelembe véve, összesen akár 400 ezer munkahelyet semmisíthet meg az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik