Nagyvilág

A francia Európa legbetegebb nemzete

Az Európai Unió tagállamai közül Franciaországban fogy a legtöbb gyógyszer. A francia társadalombiztosító 2004-ben 1,8 milliárd eurót költött támogatott gyógyszerekre. A betegek ingyenesen vehetik át a támogatott gyógyszerek 40 százalékát. A tavalyi 1,18 milliárd eurós gyógyszertámogatásával Magyarország is előkelő helyet foglal el.

Fájdalomcsillapítóból 315 millió dobozzal adtak el, vagyis minden egyes francia öt dobozzal fogyasztott belőle a tavalyi év során – tudósította az MTI. Nyugtatóból és altatóból fejenként két csomag jutott, összesen 122 millió doboz. Harmadik helyen az antibiotikumok álltak 84 millió dobozzal.

Mindezek ellenére a francia gyógyszerfogyasztás már két éve stagnáló tendenciát mutat, bár 2003-hoz képest a társadalombiztosító 6 százalékkal többet költött a támogatott gyógyszerekre. Ezt az új gyógyszerek magasabb árával, valamint azzal magyarázzák, hogy az emberek egyre drágább gyógyszert vásárolnak. A 15 eurónál (3700 forintnál) drágább termékek 2004-ben az összfogyasztás 63 százalékát tették ki.

A lakosság számát alapul véve a magyar állam mégis többet költ gyógyszerre. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár előzetes adatai szerint 2004-ben mintegy 289 milliárd forintba került (1,18 milliárd euró) a gyógyszertámogatás. Így míg a francia állam egy lakosra 30 eurót, 7340 forintot költött, addig Magyarországon ez az összeg 118 euró, azaz 28 900 forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik