Nagyvilág

Csökkenti a belga kormány a fűtőolaj forgalmi adóját

Úgy döntött a belga kormány pénteken, hogy 17,35 százalékkal csökkenti a fűtőolajat sújtó áfát, könnyítve a háztartások magas olajár miatt megnövekedett terhein.

Az intézkedés mindaddig érvényben marad, amíg az ár vissza nem esik literenként 0,5 euró alá.

Guy Verhofstadt miniszterelnök és Marc Verwilghen energiaügyi miniszter jelezték, hogy a döntéssel a kormány a magas olajár miatti adóbevétel-növekedést forgatja vissza az árak kompenzálására. A kabinet éves szinten összesen 275 millió eurós pluszbevétellel számol a rekordmagas ár adóhatásának köszönhetően.

A kormány korábban azt fontolgatta, hogy a fűtési terhek könnyítésére minden háztartásnak 75 eurós visszatérítést, illetve támogatást ad. Ezt az ötletet azonban elvetették, és helyette döntöttek az adócsökkentés mellett.

Verwilghen azt is jelezte, nem számít arra, hogy az európai uniós hatóságok tiltakozni fognak a döntés ellen. Kovács László adóügyi európai biztos szóvivője pénteken megerősítette, hogy az Európai Bizottság nem támogatja az adócsökkentést az olajár-emelkedés kompenzálására, de hozzátette, hogy az európai uniós adóminimumszint elérésig nem akadályozhatja meg a tagországokat ebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik