Nagyvilág

Fordulatot hozott a Schröder-Merkel tv-vita

A Németországban vasárnap tartott tévévita Schröder egyértelmű győzelemét hozta. Ennek következtében a konzervatív-liberális tábor elvesztette eddigi, hetek óta zsugorodó többségét, így kérdéses, hogy képesek lesznek-e kormányzóképes többségre szert tenni a szociáldemokratákkal szemben.

A telelvíziós vita előtt a konzervatív ellenzék (CDU, CSU) minimum 11 százalékkal vezetett a szociáldemokraták előtt. Most Schröder kancellár jó szereplése három százalékot hozott az SPD-nek, a szociáldemokraták hartmincnégy százalékon állnak, de így is kilenc százalékkal maradnak le a CDU-tól.


A baloldalon a szociáldemokraták jelenlegi partnerükkel, a környezetvédőkkel együtt valószínűleg nem lesznek kormányzóképesek, s ez a kettős nem akar összefogni a tőle balra álló baloldali választási szövetséggel, akkor sem, ha a triónak többsége lenne a Bundestagban.
   
Amennyiben a trend tartós marad, akkor a jövő vasárnapi választások után bármilyen koalíciós variáció elképzelhető (az eddigi SPD-Zöld kormányon kívül). Ha viszont az SPD betartja az ígéretét, és nem lép koalícióra a Baloldali Párttal, akkor a legvalószínűbbnek egy CDU-SPD nagykoalíció tűnik. A Schröder-kormány több minisztere korábban ugyan jelezte, hogy nem zárkózna el a konzervatívokkal való együttműködéstől, de elemzők megkérdőjelezik, hogy egy ilyen kormány ki tudná tölteni a négyéves ciklust.


Németországban tartományi szinten nem ritka a nagykoalíció, országosan erre csak egyszer volt példa, 1966 és 1969 között.

Bár a két héttel a választások előtt megrendezett televíziós vita győztese a nézők megítélése szerint inkább Gerhard Schröder volt, a CDU/CSU jelöltje, Angela Merkel fellépése jelentősen felülmúlta a várakozásokat. A közvéleménykutatások kiemelik, hogy Schröder egyértelmű győzelmet aratott az ingadozó szavazók körében.


Elemzők szerint a televíziós vita azonban nem befolyásolja döntően a német polgárok szavazói hozzáállását. Az ország ugyanis kormányváltó hangulatban van július elseje óta, amikor Schröder elérte, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartsanak szeptember 18-án. A német sajtó java része szintén a kormányváltásra játszik, aminek rendkívüli hatása lehet a még bizonytalan szavazókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik