Nagyvilág

Egyiptomban megkezdődött az elnökválasztás

Megkezdődött Egyiptom történelmének első elnökválasztása, ahol a szavazók több elnökjelölt közül választhatnak. A végeredmény azonban nem kétséges.

A posztért tíz jelölt száll harcba, akik a közül az országot 24 éve irányító Mubarak, immár ötödször indul a hatéves hivatali terminusért.

Közel 32 millió választó járul az urnákhoz a 9 865 szavazóhelyiségben az ország 26 tartományában. A szavazóirodákat este, közép-európai idő szerint 21 órakor zárják be.

Egyiptomban nem az ellenzék hirtelen sikerének köszönhetőek a demokratikus változások, hanem Mubarak államfőnek, aki ez év februárjában a választási törvény mosósításával vetélytársainak is esélyt adott. Az első látásra valóban demokratikusnak tűnő reformok valójában inkább csak látszatintézkedések, melyek ténylegesen nem veszélyeztetik az első „többjelöltes” választás kimenetelét.

A választási törvény szerint ugyanis csak az indulhat elnökjelöltként, aki egy immáron öt éve bejegyzett párt tagja, ráadásul össze tud szedni 450 aláírást tapasztalt és a politikában több éve részt vevő képviselőktől. A helyzetre jellemző, hogy a 454 fős parlamentben 388 helyet a Mubarak vezette Nemzeti Demokrata Párt (NDP) birtokol, és nincs ez másként a helyi szerveknél sem.

Minden valószínűség szerint Mubarak inkább csak a külföld – elsősorban az Egyesült Államok – irányába tett gesztusnak szánja intézkedéseit, hiszen az utóbbi időben a világ vezető hatalma többször is rosszallását fejezte ki, amiért ellenzéki politikusokat börtönöztek be az észak-afrikai országban. Bush arra kérte Mubarakot, hogy nemzetközi megfigyelők is részt vehessenek a választásokon, ám az elnök ettől egyértelműen elzárkózott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik