Nagyvilág

Osztrák érdeklődés a szlovák repterek iránt

Két osztrák befektetési bank, a Raiffeisen Investment AG (RIAG) és a CA IB is közreműködik tanácsadóként a Flughafen Wien (Vienna International Airport, VIE) által vezetett "Airport TwoOne" konzorcium ajánlattételének lebonyolításában a pozsonyi repülőtér privatizációs pályázatán.

A VIE konzorciumában részt vesz a Raiffeisen Zentralbank Österreich (RZB) és a Penta cseh-szlovák befektetési társaság. A konzorciális szerződés konkrét részleteit nem hozták nyilvánosságra. A VIE 50 százaléknál nagyobb, az RZB pedig 25 százaléknál alacsonyabb részesedéssel rendelkezik.

A VIE és az Austrian Airlines (AUA) légitársaság között nem került sor megbeszélésekre az AUA esetleges részvételéről a konzorciumban. Az AUA több alkalommal is érdeklődését fejezte ki a pozsonyi repülőtér iránt, ajánlatot azonban végül nem nyújtott be. A társaság üzleti helyzete a “főtevékenységre való összpontosítást követeli meg”, ezért elállt az ajánlattételtől. A légitársaság az idei első félévet mélyen veszteségesen zárta és egész éves eredménye is veszteséget mutat majd.

Az ajánlattételi periódus hétfői lezárásáig nyolc nem kötelező érvényű pályázat érkezett a pozsonyi és a kassai repülőtér 66 százalékos tulajdonára. A VIE mellett pályázott a dán Copenhagen Airports, a spanyol Abertis, valamint a francia Vinci is. Egyes értesülések szerint a német Fraport is a pályázók között van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik