Nagyvilág

Konzervatív kézben marad az amerikai csúcsbíráskodás

Az amerikai elnök John Robertset jelöli a szombaton elhunyt William Rehnquist legfelső bírósági elnök helyére. Az USA elnöke sürgette a szenátust, hogy erősítse meg Roberts kinevezését, ezzel megtartva a konzervatív túlsúlyt a Legfelsőbb Bíróságban.

Roberts konzervatív bírónak számít, aki a Reagen-kormány alatt kezdte munkáját, majd több, mint 25 éven keresztül volt Rehnquist közvetlen munkatársa. Az amerikai szövetségi Legfelsőbb Bíróság október 3-án kezdheti meg új mandátumát, az új elnökkel. Erre minden esély meg van, hiszen jelenleg biztos többségben vannak a konzervatívok a törvényhozás mindkét házában.

A Fehér Ház nem véletlenül sietteti a folyamatot. A 11 éve állandó összetételű bíróságban eddig 5:4 arányú konzervatív túlsúly volt, Rehnquist meghatározó szerepével. A megmaradt nyolc bíró
közül Sandra Day O’Connor már bejelentette, hogy lemond, amint megtalálják az utódját, bár felmerült, hogy az elnök további egy év maradásra kéri a bírónőt. A demokraták eddig nem támadták Robertset, mert elismerik, hogy általában az elnök joga a jelöltállítás. 

A most elhunyt Rehnquist főbíró szavazata sorsdöntő volt a 2000-es floridai szavazatszámlálás leállításában, így juthatott Bush a Fehér Házba. Ugyanakkor az ő szavazata akadályozta meg legutóbb az abortusz betiltását célzó konzervatív próbálkozást.

A Legfelsőbb Bíróságot most Bushnak sikerülhet hosszú távra a maga képére formálnia: az ötvenéves Robertsen kívül még egy jogászt jelölhet a bíróságba.  Ez pedig alaposan megnehezítheti a következő, akár demokrata elnök és törvényhozás életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik