Nagyvilág

Kínai piacért harcol az Airbus és a Boeing

A China Southern Airlines légitársaság 10 Airbus A330-ast rendelt 1,5 milliárd dollár értékben. Az európai cég vetélytársa, a Boeing sem akar lemaradni, és az idei évben már 87 gép eladásáról kötött szerződést kínai cégekkel.

A China Southern már négy hasonló gépet vásárolt az európai konzorciumtól. Az A330-asokat, melyek 300 utasnál is többet képesek szállítani 2007-2008 között szállítják le.

Ez egy rendkívülien fontos megállapodás az Airbus számára, hiszen Kína egy kiemelten fontos piac – nyilatkozta Ian Gray, az Airbus angol vezérigazgatója. Az még egyelőre nem dőlt el, hogy a gépekhez ki szállítja a motorokat. A hírek szerint a Rolls Royce, a General Electric és a Pratt van versenyben a szerződésért.

A kínai utasforgalom az utóbbi időben jelentős mértékben nőtt. A tavalyi évben 121 millió utast szállítottak a kínai társaságok, és ez 16 százalékos emelkedés a 2003-as évhez képest.

A kínai piacban rejlő lehetőségeket természetesen az Airbus amerikai vetélytársa, a Boeing is szeretné kihasználni. Még májusban a China Southern vásárolt összesen 45 gépet összesen 2,6 milliárd dollár értékben, és augusztusban 42 további gép eladásáról állapodott meg az amerikai gyártó négy kínai társasággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik