Nagyvilág

Az EU-tagállamok támogatják a Kína-EU textilmegállapodást

Az Európai Unió tagországai várhatóan támogatásukat adják majd az EU bizottsága és Kína között létrejött, a raktárakban felhalmozódott kínai textiltermékek felszabadítására vonatkozó megállapodáshoz - közölte kedden a bizottság szóvivője.

A tagországok pozitív jelzéseket adtak a bizottságnak, de időre van szükségük a megállapodás értékeléséhez – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a tagállami jóváhagyás után a procedúra a jövő héten zárulhat le végleg és léphet életbe a megállapodás.

Peter Mandelson az EU kereskedelmi biztosa és Bo Hszi-lai kínai kereskedelmi miniszter között hétfőn megállapodás született az európai vámraktárakban rekedt mintegy 80 millió darab kínai textilárú “felszabadításáról”. A megállapodás pontos részletei nem ismeretesek, egyes pekingi források szerint a teljes mennyiséget, mások szerint a felszabadított mennyiség felét a jövő évre előírt kínai uniós exportkvótában számolják el.

A textilárut az unió azért nem volt hajlandó beengedni, mert az meghaladta az EU által júniusban bevezetett textilimportkvóta mennyiségét. Korábban elsősorban a nagy dél-európai textilgyártó országok, Franciaország, Spanyolország és Olaszország tiltakoztak a raktárakban lévő áruk felszabadítása ellen. A pekingi tárgyalásokhoz közelálló források kedden közölték, hogy Franciaország és Olaszország hajlandó hozzájárulását adni a megállapodáshoz. Az észak-európai államok szívesen látják a piacon az olcsó kínai textilneműt.

Kereskedői körökben általában kedvezően fogadták a megállapodás hírét, s szerintük azért is kell(ett) felszabadítani a kínai textilárut, mert annak jelentős részét még a júniusi kétoldalú kvótamegállapodás létrejötte, azaz június 10-e előtt kötötték le. A kvóták másfél hónap alatt fokozatosan, számos cikkcsoportban kimerültek, ezért nem engedték az uniós vámhatóságok piacra azóta a termékeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik