Nagyvilág

Katrina: hibák és felelősök

A szenátorok a felkészültséggel, Bush a mentési munkálatokkal elégedetlen.

Vezető amerikai szenátorok “hatalmas kudarcnak” nevezték azt, ahogy a washingtoni kormányzat reagált a Katrina hurrikán pusztítására, és kétpárti vizsgálatot kezdeményeztek az okok feltárására. Susan Collins republikánus törvényhozó, aki a szenátus kormányzati ügyek bizottságát vezeti, és Joseph Lieberman, a testület vezető demokrata tagja együtt jelentette be, hogy a jövő héten, amikor a szenátus a nyári szünet végeztével újból elkezdi a munkát, megkezdik a vizsgálatot.

Választ követelünk arra a kérdésre, hogyan következhetett be ez a hatalmas fiaskó – szögezték le közös nyilatkozatukban a törvényhozók. Kötelességünk feltárni a felkészültség hiányosságait, és azt, hogy miért maradtak el a szörnyű vihar hatását mérséklő intézkedések. Egyre nyilvánvalóbb, hogy súlyos hiányosságok voltak a felkészülésben, és ezek kritikus időszakban hátráltatták a mentési munkálatokat – fogalmaztak a továbbiakban a szenátorok.

Bill Frist, a szenátusi republikánus többség vezetője támogatásáról biztosította a kezdeményezést, kijelentve, hogy reméli, a tanulságok feltárása segít a kormányzatnak abban, hogy esetleges jövőbeni katasztrófák esetén hatékonyabban cselekedjen.

Bush elégedetlen a mentési munkákkal

George W. Bush amerikai elnök elégedetlenül nyilatkozott a mentési és segélyezési munkálatokról, miután pénteken felkereste az Egyesült Államok katasztrófa sújtotta déli területeit. A Katrina hurrikán pusztítását elszenvedett Alabamában, Mississippiben és Louisianában tett egész napos szemleútja után Bust kijelentette, hogy a katasztrófára adott válasszal elégedett, az eredményekkel viszont nem.

Elutasította ugyanakkor azt a felvetést, hogy az Egyesült Államok nem képes a kétfrontos harcra, nem tud egyszerre háborút viselni Irakban, és megbirkózni a természeti csapás következményeivel. “Mindkettőt elvégezzük. Van elegendő erőforrásunk ahhoz, hogy mindkettőt megtegyük” – mondta, s megígérte, hogy lecsapnak a pusztítás nyomán aktívabbá vált bűnözőkre és erőszakoskodókra, élelmet és gyógyszert juttatnak a szűkölködőknek és heteken belül helyreállítják a Mexikói-öböl partján lévő államokban az áramszolgáltatást, amelynek hiánya jelenleg milliókat sújt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik