Nagyvilág

Csökkent az olaj ára

Egy dollárt meghaladó mértékben csökkent pénteken kora estére a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a hírre, hogy számos európai ország összesen mintegy 2 millió hordó benzint tervez felszabadítani stratégiai tartalékából, hogy enyhítsen az Egyesült Államokat sújtó benzinválságon.

Az Egyesült Államokban – amely a világ legnagyobb energiafogyasztója – ellátási gondok keletkeztek üzemanyagból, miután a hét elején a Katrina hurrikán komoly károkat okozott az ország energiaszektora központjának számító Mexikói-öbölben, ahol napi közel két millió hordó olajfeldolgozói kapacitás esett ki.

A természeti katasztrófa okozta energiaválság súlyosságát jelzi, hogy Bush amerikai elnök felkérte a Nemzetközi Energiaügynökséget (IEA) arra, hogy tagországai stratégia benzinkészleteikből nyújtsanak támogatást, miközben arra kérte az amerikaiakat, hogy takarékoskodjanak az üzemanyaggal.

Röviddel 18.30 előtt a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 1,72 dollárral 67,75 dollárra gyengült.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent októberi lejáratra 1,28 dollárral 66,44 dollárra hanyatlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik