Nagyvilág

Kína után Japán felé is tájfun közeledik

11 ember halálát okozta a Talim tájfun eddig Kínában, 15-en pedig eltűntek - jelentették pénteken a helyi hatóságok. Egy másik, hatalamas erejű tájfun közeledik Japán felé is, mely várhatóan jövő hét elején éri el az ország déli részét.

A Talim (a név filippinóul borotvát jelent) tájfun Tajvan felől érkezett; ott pusztítása nyomán 3 ember meghalt és 59 megsebesült.


Kína délkeleti részén helyi idő szerint péntek délig óvatosságból csaknem egymillió embert telepítettek ki otthonából. A vihar központja péntek délben 750 kilométerrel délnyugatra vonul el Sanghajtól, és a szárazföld belseje felé tartott óránként 20 kilométeres sebességgel. Az esőzések továbbra is folytatódnak.


Japánt is forgószél fenyegeti


Közben hatalmas erejű tájfun közelít Japán partjai felé, melynek ereje vetekszik a Katrina hurrikánéval, amely szörnyű pusztítást végzett hétfőn az Egyesült Államok három déli államában. A Nabi (“pillangó” koreai nyelven) tájfun pénteken 1900 kilométerre délre volt Tokiótól.

A jelenleg 180 kilométeres sebességű forgószél északkeleti irányba tart. Várhatólag a jövő hét elején éri el az ország déli szigeteit – hétfőn Okinavát, hétfőn vagy kedden Kjúsút. A szakemberek szerint van remény arra, hogy veszít erejéből, mire eléri a japán partokat. A Nabi a harmadik tájfun lesz, amely az idén a japán partokra zúdul.

A legutóbbi – a Mawar – egy héttel ezelőtt söpört át az ország középső részén, de az jóval gyengébb volt, mint amilyennek a Nabi mutatkozik. Tavaly tíz tájfun pusztított Japánban, melynek 220 halálos áldozata volt és tetemes anyagi kárral járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik