Nagyvilág

EU: fél százalékkal nőttek a termelői árak

Az euróövezet ipari termelői árindexe július hónapban fél százalékkal emelkedett, a termelői árak tavaly júliusi szintjüket 4 százalékkal haladták meg.

Az EU 25 országára számolva a júliusi áremelkedés ugyancsak fél százalékos volt, éves szinten az árszint 5 százalékos emelkedést mutat – közölte az Eurostat, az EU statisztikai szervezet pénteken.

A termelői árindex megugrásáért egyedül az olaj-, illetve energiaárak emelkedése felelős. Ezek termelői árszintje 2,2 százalékkal nőtt, ha ezek árváltozásával nem számoltak volna, akkor az euróövezeti árszint nem változott volna júniushoz képest, éves szinten pedig a drágulás mindössze 1,4 százalék lett volna.

Az Eurostat egyébként a júliusihoz hasonló arányú ipari termelői árindex-emelkedést mutatott ki idén júniusra is. Májusban viszont az euróövezet tagországaiban még 0,2 százalékkal csökkentek a termelői árak áprilishoz képest az energiaköltségek átmeneti mérséklődésének köszönhetően. Éves összevetésben a termelői árak 3,5 százalékkal emelkedtek.

Áprilisban 0,4 százalékkal nőttek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva, a márciusi, 0,7 százalékos havi növekedés után. Tavaly áprilishoz képest 4,2 százalékos volt a növekedés, megegyezően a márciusi és februári tizenkét havi ütemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik