Nagyvilág

Szeptemberben elhagyják Gázát az izraeli katonák

Izrael szeptember közepéig kivonja katonáit a Gázai övezetből – közölték izraeli biztonsági források. A nevük elhallgatását kérő illetékesek nem árulták el a kivonulás és a terület átadásának részleteit.

A gázai kivonulással Izrael először ad fel olyan földön létesített településeket, amely a palesztinok reményei szerint jövendő államuk területéhez tartozik majd. Izrael és Egyiptom eközben aláírta a Gázai övezet egyiptomi határőrizetéről szóló jegyzőkönyvet, melynek értelmében a jövőben 750 egyiptomi katona állomásozik majd a Gázai övezet és Egyiptom határa mentén létesült biztonsági sávban – közölték Kairóban. Az aláírűás időpontját nem hozták nyilvánosságra, de a katonák odavezénylése „késlekedés nélkül” kezdetét veszi.

A jegyzőkönyv hatályon kívül helyezi a két ország 1979-ben kötött békeszerződésének a térség demilitarizálására vonatkozó passzusát. A biztonsági sáv lényegében egy bekötőút a határon fekvő rafahi menekülttábor közelében, amely gyakorta volt összecsapások színhelye a Gázai övezet 38 éven át tartó izraeli megszállása alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik