Nagyvilág

Bush: zéró tolerancia a fosztogatókkal szemben

Nagy erőkkel folyik a mentés az Egyesült Államokban a Katrina hurrikán és a nyomában fellépő árvíz által sújtotta területeken. A fokozódó zűrzavar és megszűnő közrend láttán a hatóságok kemény fellépést helyeztek kilátásba a fosztogatók ellen.

A Pentagon tovább tízezer nemzeti gárdistát vezényelt Mississippi, Louisiana és Alabama államokba, ahol már 11 ezren vesznek részt a közrend helyreállításában és a mentésben. A becslések szerint még mindig ezrek lehetnek a víz fogságában.

Az elnök csütörtökön az ABC televíziónak nyilatkozva „zéró toleranciát” hirdetett meg a törvénysértőkkel szemben, legyen fosztogatásról, a benzinárakkal való nyerészkedésről vagy az áldozatoknak adakozni kész emberek becsapásáról. George Bush amerikai az Air Force One elnöki gépről megtekintette az árvíz sújtotta területeket. A hurrikán pusztítását az amerikai történelem egyik legsúlyosabb természeti csapásának nevezte.

New Orleans polgármestere szerdán az eluralkodó káoszban kihirdette a rendkívüli állapotot, és 1500 rendőrt arra utasított, hogy szakítsák félbe a túlélők mentését, s vegyék fel a küzdelmet a városban és környékén fosztogató fegyveres bandákkal. „Mindent meg fognak tenni, amire szükség van a helyzet ellenőrzéséhez a statárium körülményei között” – szögezte le Ray Nagin a televízióban.

A polgármester szerdán elrendelte a városban maradt jó százezer ember evakuálását. A Superdome stadionban meghúzódó csaknem húszezer ember kitelepítése megkezdődött, az első buszkaraván már meg is érkezett a texasi Houstonba, ahol az óriási Astrodome baseball-stadionban helyezik el őket. Az evakuálást csütörtökön átmenetileg félbeszakították, mivel ismeretlenek rálőttek az evakuálásban közreműködő egyik helikopterre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik