Nagyvilág

Erősödött a forint

Szerdán a forint erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót 244,45/55 forinton jegyezték fél négy tájban, mintegy 50 fillérrel a keddi árfolyam alatt.

A forint 21 bázisponttal 13,41 százalékra erősödött a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A piacon az egész régióban lendületes kereskedésről számoltak be, ahol a forintot a kedvező GDP-adat mellett a szerdán megjelent kedvező ipari termelői árstatisztika is támogatta – mondják kereskedők. Szerdán 244,80 forintról indult a kereskedés, és a nap folyamán az euró 244,40 forintig gyengült. A lengyel alapkamat várt 25 bázispontos 4,50 százalékra csökkentése sem okozott negatív korrekciót a régió piacain – állították a kereskedők.

A piaci szereplők a hét további részében sem látnak okot a forint gyengülésére, legközelebb a jövő kedden megjelenő augusztusi államháztartás hiány adat okozhat nagyobb hatást. A dollár alig mozdult a nemzetközi piacokon az euróval szemben, a Budapesten délután jegyzett 200,40/50 forintos dollár árfolyam mintegy 60 fillérrel volt gyengébb, mint kedden.

A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat is 5,50/60 százalékra süllyedt az előző napi 6,10/30 százalékról. Ez szokatlan a tartalékolási periódus utolsó napján, amikor a kereslet általában magasan tartja az overnight kamatokat. A pénzbőség miatt már szerdán, az új tartalékolási periódus kezdete előtt megközelítette az egynapos bankközi kamat az 5,25 százalékos jegybanki overnight betéti kamat szintjét.

Az állampapírok másodpiacán a nemzetközi iránnyal megegyezően tart a lendület, a rövidebb lejáratok irányadó hozama 2-3 bázisponttal, a hosszabbaké 10-13 bázisponttal csökkent. A 10 éves amerikai államkötvény referenciahozama 4,10 százalék, a németé 3,10, a lengyelé 4,80, a magyaré pedig 5,50 százalék körül állt be a nap folyamán. A hozam különbség még mindig vonzó befektetési célponttá teszi a magyar államkötvényeket a külföldi tőke számára – mondják a piacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik