Nagyvilág

Csaknem ezer halott Bagdadban

A két öngyilkos merénylő hírére kitört pánikban csaknem ezer ember vesztette életét egy vallási ünnepségen. Az EU terrorcselekményre gyanakszik.

Az iraki biztonsági szolgálatoktól származó információ szerint 965 ember halt meg szerdán Bagdadban, a teljesen még mindig nem tisztázott okból kitört tömegpánikban. A súlyos sérüléseket szenvedettek számát ugyanezek a források 465-re teszik, az iraki egészségügyi minisztériumban pedig nem zárják ki, hogy az áldozatok száma végül számottevően meg fogja haladni az ezret. Az al-Dzsazíra arab műholdas hírtelevízió is ezernél több áldozatról tud. Értesüléseik szerint 1033-an vesztették életüket és 322-en sérültek meg.

A tragédiát az okozta, hogy pánik tört ki síita vallási ünnepre igyekvő emberek több ezres tömegébeni, miután híresztelés terjedt el arról, hogy két öngyilkos merénylő vegyült a tömegbe, s minden pillanatban várhatók a robbanások – közölte az iraki belügyminisztérium. “A híresztelés hallatán rémületükben sokan levetették magukat egy hídról a Tigris folyóba” – mondta az iraki egészségügyi miniszter helyettese. Egy bagdadi rendőri vezető ugyanakkor arról számolt be, hogy a hatalmas tülekedésben kidőlt a híd korlátja, s a szűk hídon összeszorult hatalmas tömegből sokan belezuhantak a folyóba. Más hírforrások szerint maga a híd is összedőlt.


Az al-Arabíja képeket mutatott egy bagdadi kórházról, ahova a szerencsétlenség halálos áldozatainak tetemeit beszállították. Holttestekkel elborított hosszú folyosószakaszok voltak láthatók a felvételeken. A CNN hírtévé kórházi forrásokból olyan értesülést is közölt, hogy mintegy ötven halotton mérgezés nyomai mutatkoztak. A tömegszerencsétlenség színhelyének közelében minden utca roppant szűk, s ez megnehezíti a mentés munkálatait, a sérültek elszállítását a döbbent, rémült emberek sokaságán át.


Az egybegyűltek egy fontos vallási szertartáson vettek részt. Gyászünnepséget tartottak egy imámjuk – Musza al-Kázím, a síiták hetedik imámja – mártírhalálának évfordulóján.


Ibrahim Dzsafari iraki kormányfő háromnapos gyászt rendelt el a szerencsétlenség miatt.


A pánikot kiváltó híresztelés azért is tűnhetett hitelesnek, mert ismeretlen támadók három aknagránátot lőttek ki előzőleg a vallási ünnepre gyülekező emberek felé. Noha azok az ünnep középpontjában álló síita szentély melletti házak tetőin csapódtak be, így is hét ember halálát okozták. Napokkal az ünnep előtt elterjedt már annak híre, hogy fegyveresek vagy pokolgépes merénylők támadást intézhetnek a síita hívők tömege ellen, a biztonsági alakulatok ezért már napok óta készültek az ilyen támadások elhárítására.


Terrorcselekményre gyanakszanak az unió vezetői


Aknavetős támadás okozta a szerdai bagdadi síita vallási rendezvényen kitört tömegpánikot, amelyben több százan haltak meg – áll a soros brit EU-elnökség Londonban közzétett nyilatkozatában, amely a legerősebb kifejezésekkel ítéli el a terrorakciót. A nyilatkozatban, amelyet az unió soros elnöki tisztségét betöltő brit kormány nevében Jack Straw külügyminiszter adott ki szerda délután, tényként – jóllehet közelebbi részletek nélkül – szerepel, hogy a tömeg pánikszerű menekülését aknavetős támadás indította el. Az elnökségi közlemény nem tesz említést arról, hogy a támadást kik követték el, viszont egyértelműen terrorcselekménynek tulajdonítja a síita zarándokokat ért, “minden képzelőerőt meghaladó tragédiát”.


A nyilatkozat szerint vallási rendezvényre igyekvő, ártatlan civileket ért “hitvány támadás”, és a “felelősök gonoszsága nem ismer határt”. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió mélyen elítéli azokat, akik folyamatosan erőszak- és terrorcselekményekkel próbálják céljukat elérni Irakban, és felszólítja az irakiakat, hogy tartsanak ki a demokrácia és a stabilitás megteremtését célzó politikai folyamat mellett – fejeződik be a Londonban kiadott brit EU-elnökségi közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik