Nagyvilág

Átmenetileg elkerülheti az összeomlást a KPMG

Peren kívüli egyezséget kötött hétfőn az amerikai hatóságokkal a helyi KPMG. Ennek értelmében csaknem 100 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerül a cégnek az, hogy egy időre legalábbis ejtsék az adócsalással kapcsolatos vádakat, és ezzel elkerülhesse az Arthur Andersen szomorú sorsát. A könyvvizsgáló cég korábbi partnereit azonban vád alá helyezik.

A lehetséges büntetőeljárás elkerülése végett 456 millió dollár büntetés fizetése mellett döntött a KPMG. A cég amerikai leánya korábban – 1996 és 2002 között – adóelkerülési tanácsokat adott, ami miatt szövetségi eljárás indult ellene.

A peren kívüli egyezség értelmében a céget próbaidőre vizsgálat alá vonják. A próbaidő 2006 végéig tart majd, ha eddig semmilyen problémát nem fedeznek fel a cégnél, akkor elejtik a vádat. Ez idő alatt az amerikai hatóságok jobban figyelik majd a társaság külső tanácsadókkal kapcsolatos ügyleteit, valamint annak adó-tanácsadói ágazatát.

A hatóságok a céget ugyan megkímélték, de kilenc, nagyrészt vezető pozícióban levő munkatársát adócsalás címén vád alá helyezték. A vállalat júniusban közölte, hogy teljes felelősséget vállal korábbi partnereinek tetteiért.

Az Andersen árnyékában

A négy legnagyobb auditorcég egyikének számító KPMG-t az Andersen–Enron-botrányhoz hasonló összeomlás fenyegette. Emlékezetes, hogy az Arthur Andersent szintén bűnösnek találták a csődbe ment olajóriás, Enron könyvelési anyagainak eltüntetésének, illetve kreatív könyvelési módszerek alkalmazásának vádjában, aminek következtében a társaság meg is szűnt, és 85 ezer alkalmazott elveszítette az állását. A KPMG esetében erre is tekintettel voltak a szövetségi ügyészek – írja a BBC Online –, és a most megkötött peren kívüli egyezség révén gyakorlatilag elnapolták a büntetés végrehajtását. Amennyiben ugyanis a társaság nem tud megfelelni az egyezség értelmében kikötött szigorú feltételeknek, úgy a későbbiekben már nem tudja elkerülni a felelősségre vonást.

Ez pedig minden bizonnyal nemcsak a KPMG amerikai részlegét és annak dolgozóit érintené, hanem a világ 148 országában tevékenykedő leányvállalatait, és összesen 93 900 dolgozóját is.

Az Andersen- és KPMG-ügyek párhuzamba állítását ugyanakkor a Financial Timesnak nyilatkozó szakértők bizonyos szempontból nem tartják vitathatatlannak. A KPMG ugyanis dokumentumokat soha nem tüntetett el, „csak” a kiemelt ügyfeleknek adott adótanácsok révén jelentős – az igazságügyi minisztérium szerint több mint 13 millió dollárnyi – adóveszteséget okozott. Saját magának pedig ezáltal legalább 115 millió dollár profitja keletkezett.

További különbség a két ügy között – hozzák fel a KPMG mentségére a szakértők –, hogy az Andersen egy állami vállalat esetében végezte félrevezető könyvelési, auditálási és tájékoztatási kötelezettségét, megtévesztve ezzel roppant széles befektetői tömegeket, a KPMG cselekménye egy szűkebb, jobban behatárolható ügyfélkörre korlátozódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik