Nagyvilág

Netanjahu kész átvenni a hatalmat

Az egykori kormányfő, a gázai kivonulás miatt a pénzügyminiszteri posztról lemondott Benjámin Netanjahu mindent megtesz, hogy átvegye a kormányon lévő Likud párt vezetését a miniszterelnök Ariel Sarontól.

Ariel Saron szétrombolja akcióival a Likudot, melynek inkább egy olyan vezetőre lenne szüksége, aki képes egyesíteni és győzelemre vezetni pártot – utalt Benjamin Netanjahu egy Tel Aviv-i sajtókonferencián a vélhetően jövő tavasszal esedékes választásokra. A volt kormányfő azért mondott le a Saron-kormányban betöltött pénzügyminiszteri posztjáról, mert nem értett egyet a Gázai övezet kiürítésével. Saron csak adott, adott és adott a palesztinoknak, akik nem tettek cserébe semmit, mondta Netanjahu megismételve a kitelepítés ellen korábban már felhozott aggályait, mely szerint az izraeli telepek helyén Hamasz, Hezbollah és al-Kaida bázisok alakulnak majd ki.

Nem késlekedett a válasszal a kormányfő sem. Ariel Saron egy tévéinterjúban labilis idegzetűnek nevezte Netanjahut, aki szerinte könnyen pánikba esik és elveszti hidegvérét. A BBC beszámolója szerint Saron úgy nyilatkozott: „A Likud engem választott és bízom, abban, hogy jövőre ismét én alakíthatok majd kormányt.”

A jelenlegi körülmények között azonban kétséges, hogy valóban Saront jelöli-e pártja a jövő évi választásokon. A Háárec című lap által nemrég publikált felmérés szerint Netanjahu a szavazatok 47 százalékát nyerné el, ha most rendeznék a Likudban a vezetőválasztást, Saron pedig 32 százaléknyi támogatást kapna. A Tízes csatorna nevű izraeli tévé által ismertetett közvélemény-kutatás csak 27 százaléknyi esélyt ad Saron győzelmének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik