Nagyvilág

Mandelson a kínai textiláruk behozatalát szorgalmazza

Még mindig nem tudni, mi lesz a nyugat-európai kikötőkben felhalmozott kínai textiláruval. Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos egyelőre továbbítja a kereskedelmi probléma dossziéját a tagországoknak, szerdai megvitatásra.

Körülbelül 75 millió darab kifizetett textiláru rostokol az EU vámraktáraiban, de nem adják ki ezeket a kereskedőknek, mert túl vannak a júniusban megállapított, ez évi behozatali kvótákon. Pekingben a felek hét elején kétoldalú megbeszéléseket folytattak, eredménytelenül. Az EU pekingi képviselete mindazonáltal folytatja a tárgyalásokat.

Mandelson több tagállamot okolt az ügy miatt: elsősorban a nagy nyugat-európai államokat, a még erős textiliparú Franciaországot és Olaszországot, de kisebb részben Csehországot és Magyarországot is elmarasztalta. Ezek az országok ugyanis furcsa módon nagyobb kínai textiláru-behozatalra adtak engedélyt, mint amit a júniusi kínai-uniós korlátozási megállapodás előírt.

Ugyanakkor a kereskedelmi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós államokban textilárukból hiány alakulhat ki, ha nem oldódik meg a mostani kereskedelmi vita, így az európai piacokon ősszel a textíliák ára emelkedésnek indulhat.

A június 10-én létrejött sanghaji megállapodáson alapuló rendszerben tízféle textiltermék-csoportban évente legföljebb 8-12 százalékkal nőhet a kínai export az EU-ba, de Mandelson személyes véleménye, amint a BBC-nek nyilatkozva elmondta, az, hogy az EU-nak hosszabb távon nincs más választása, mint alkalmazkodni a kínai növekedéshez, mert a protekcionizmus “csupán zsákutcába vezet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik