Nagyvilág

A csehek különutas elképzelései az EU-s munkaerőpiacon

A Cseh Köztársaság a többi újonnan csatlakozott EU-tagtól független érdekképviseleti politikát kíván folytatni lakosai munkavállalásának megkönnyítése érdekében az uniós tizenötök területén.

Csehország a továbbiakban figyelmen kívül hagyja Lengyelország és a többi új tag érdekeit, és csak saját képviseletében tárgyal tovább az EU-val a munkaerő szabad áramlásának lehetővé tétele érdekében. A kormány el kívánja érni a cseh polgárok uniós munkavállalására vonatkozó átmeneti korlátozások eltörlését anélkül, hogy figyelembe venné mások érdekeit” – jelentette ki Jiri Paroubek cseh miniszterelnök.

Az újonnan csatlakozott szomszédos országok munkavállalóinak távoltartására átmeneti korlátozások bevezetésével különösen Németország és Ausztria helyezett nagy hangsúlyt. Ausztria már világossá tette, hogy a lehetséges hét éves periódust teljes egészében igénybe kívánja venni. Más országok esetében nem lehet kizárni, hogy lerövidítik a periódust.

A kormány új tárgyalási stratégiája számos buktatót tartogat, amint arra a Hospodarske noviny által megkérdezett elemzők, valamint az ellenzéki ODS képviselői is rámutattak. Szerintük az egyébként is kevés sikerrel kecsegtető különutas megközelítés nagy valószínűséggel elmérgesíti a szomszédokkal fenntartott viszonyt, de az unióval fenntartott kapcsolatoknak is árthat.

„Számos buktatót látok a miniszterelnök elképzelésében” – jelentette ki Petr Zahradnik a Ceska sporitelna uniós szakértője a Hospodarske noviny lapnak. “Ez az új tagokat egységesen érintő probléma és ezért nem ajánlatos külön utat keresni a megoldására. Amennyiben a legkisebb kockázatot jelentő ország arculatát kívánjuk kihangsúlyozni, ajánlatos lenne legalább egy vagy két partnerre szert tenni, különben kis országként csak felesleges problémát okozunk magunknak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik