Nagyvilág

Öt légitársaság a francia feketelistán

A francia polgári légiközlekedési igazgatóság (DGAC) közzétette az engedélyezett, valamint a Franciaország légikikötőiből kitiltott légitársaságok listáját.

Korábban már hírt adtunk a készülő légiszállítási feketelistákról, amelyeket az Európai Unió is hasznosnak tart a légiközlekedés biztonsága miatt.

A mostani francia listán mindössze öt olyan társaság szerepel, amely nem szállhat le a francia reptereken. Ezen a feketelistán egyetlen magyar társaság sem szerepel.

Létezik egy olyan lista is, amelyen a repülőtereken fogadható légitársaságok szerepelnek. Azok a vállalatok, amelyek egyik listán sem szerepelnek, 2004. október 31. óta nem kértek engedélyt kereskedelmi tevékenységre Franciaországban. Négy magyar cég utaztathat francia repülőterekről és repülőterekre.

Öten a feketelistán

Jelenleg öt légitársaság van kitiltva Franciaországból: az észak-koreai Air Koryo, az egyesült államokbeli Air Saint-Thomas, a libériai International Air Services, az Air Mozambique és a thaiföldi Phuket Airlines.

A kitiltott társaságok engedélyét a nemzetközi normáknak (OACI) való tartós meg nem felelés miatt vonták vissza vagy függesztették fel. Ha valamely légitársaság bevezeti azokat a technikai elemeket, amelyek garantálják a nemzetközi normáknak való megfelelést, lekerülhet a listáról.

Az EU-n belül és kívül

A külföldi fuvarozókat kétféle eljárás szerint kezeli az illetékes francia hatóság (DGAC): az EU országai és Izland, Norvégia valamint Svájc légügyi hatóságai által kiállított engedéllyel (licenccel) rendelkező társaságoknak nem kell a francia hatóságtól külön engedélyt beszerezniük, csupán menetrendjüket kell bejelenteni a DGAC-nál. Minden más esetben a DGAC az eredeti engedély és a tervezett, Franciaországot érintő menetrend vizsgálata után dönt az engedélyezésről.

Az engedélyezett repülési cégek listáját három bontásban közölték. A francia cégek regiszterében 144, az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli országok összesítésében 135 cég szerepel.

Az Európai Gazdasági Térségre (az EU valamint Izland, Norvégia és Svájc) vonatkozó listán éppen száz cégnek jutott hely.

Százas lista

Az e térségben bejegyzett, engedélyezett légitársaságok listáján 11 német, 9-9 spanyol, olasz és brit, 6 portugál, 5-5 osztrák, belga, dán és svájci, 4-4 magyar és holland, 3-3 ciprusi, finn, görög, ír, szlovák és cseh, 2 norvég, 1-1 észt, lett, litván, luxemburgi, máltai, lengyel, szlovén és közös dán-norvég-svéd cég található. (Valamennyien az október 29-éig bejelentett menetrend alapján szerepelnek a listán.)

A négy magyar vállalat: a Malév, a SkyEurope Hungary, a Travel Service Airlines (EasyJet) és a WizzAir.

A nemzetközi légi közlekedést a Chicagói Konvenció szabályozza. Az egyezmény keretében a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (OACI) felelőssége a normák kijelölése, amelyeket azután minden országnak át kell ültetni a nemzeti szabályozásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik