Nagyvilág

Elöntötte az ár New Orleanst

Bár a jóslatokban vízionált katasztrófa elmaradt, a forgószél nyomán keletkezett árvíz elöntötte szinte az egész várost.

Árvíz öntötte el New Orleans központjának utcáit, miután a Katrina végigsöpört az amerikai nagyvároson, a természeti csapás helyszínéről készült televíziós felvételeken összedőlt házakat látni. New Orleans túlnyomó része a tenger szintje alatt fekszik, így a forgószél nyomában keletkezett heves esőzés mintegy 60 centiméteres árral öntötte el a városrészt. A korábbi jóslatokkal ellentétben nem keletkezett házmagasságú árhullám, a Mississippi-folyó vízszintje azonban fenyegetően emelkedik: már a négy métert is eléri.


A Katrina hurrikán java tehát elkerülte a New Orleanst, a kísérő szelek azonban nem kímélték Louisiana fővárosát és már kora délutántól jelentős károkról számolnak be a hírügynökségek. A kiürített város kihalt utcáira esőt zúdító szelek ereje fokozódott, háztetőket téptek le, a lehulló törmelék parkoló gépkocsikat rongáltak meg.

A város nagy részén megszakadt az áramszolgáltatás, és a tízezer embernek menedéket nyújtó Superdome tetején két lyuk tátong. A New Orleans Saints otthonául szolgáló stadionban a louisianai nagyvárosban rekedt emberek kerestek oltalmat a forgószél elől. A kupolában mintegy 19 emeletnyi magasságban nyílt kétméteres réseken bevágó eső miatt a stadion néhány szektorából átköltöztették az embereket.

Louisiana állam fővárosát vasárnap éjjel kezdték el kiüríteni, miután a hivatalos szervek azt valószínűsítették, hogy hamarosan a városba érkezik az azóta ötös erősségűről négyesre „visszaminősített” Katrina hurrikán. Rövid idő alatt elhagyta a térséget a régió 1,3 milliós lakosságának többsége. (New Orleansban 485 ezer ember él, a többi a város körüli agglomerációban, elővárosokban).

Legutóbb 1965-ben söpört végig a városon a mostanihoz hasonló heves hurrikán: akkor 74 ember halálát okozta a harmadik fokozatba sorolt Betsy.


New Orleans Le Vieux Carré nevű óvárosa, a legidősebb és a legfestőibb városrész hétfő hajnalban sötétbe borult, mert a hurrikán tombolása lehetetlenné tette az áramszolgáltatást. A város teljesen kihaltnak tűnik, noha a kényszerevakuálás ellenére ezrek maradtak otthonaikban.


A Nemzeti Gárda szóvivője szerint hétfőn senki sem halt meg közvetlenül a természeti csapásban, de egy szociális otthonából történt kitelepítés során három idős ember életét vesztette.


A gazdasági becslések szerint Katrina az eddigi a legnagyobb anyagi károkat okozza, azok közül a forgószelek közül, amelyek valaha is elérték az Egyesült Államokat. Az első szakértői felmérések rámutatnak: több mint 30 milliárd dollárt tesznek ki a károk, messze meghaladva az Andrew pusztítását, amely 1992-ben 26,5 milliárd dolláros anyagi vesztességgel járt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik