Nagyvilág

Kenyeres filmje nyert Szarajevóban

Kenyeres Bálint Before down című alkotása nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó díjat a XI. szarajevói filmfesztiválon. A fődíjat a Lady Zee című bolgár játékfilm zsebelte be.

A zsűri, melynek elnöke ezúttal Miki Manojlovic szerb színész volt, a bolgár Georgi Djulgerov rendezte alkotásnak ítélte oda a “Szarajevó szíve” ezüstszobrocskát és az ezzel járó 25 ezer eurós fődíjat. A nyertes filmnek egyébként a fesztiválon volt a világpremierje. A legjobb színésznőnek a horvát Zrinka Cvitesic-et választották, a legjobb színésznek pedig a szlovén Peter Musevskit ítélték. A zsűri különdíját egy koszovói rendező, Isa Qosja alkotása, a Kukumi kapta.

A kilencnapos seregszemlén 170 filmet láthatott a közönség összesen 13 kategóriában. Magyarország három alkotással, első alkalommal vett részt a versenyprogramban: a díjazott mellett Pejó Róbert rendezése, a Dallas Pashamende és Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje a játékfilmek versenyébe kapott meghívást. Az 1995-ben alapított fesztiválon összesen kilenc ország tizenegy játékfilmje kelt versenyre a fődíjért.
A rövidfilmek tízes mezőnyében Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje szállt ringbe a fesztivál, valamint a UIP díjáért. A nyertes az elismerésen túl az Európai Filmakadémia rövidfilm díjára való jelölést is elnyerte. A szombat este véget ért seregszemlén a világhírű magyar animációból is ízelítőt láthatott a közönség: Cakó Ferenc számos fesztiváldíjjal elismert Randevú című filmjét mutatták be.
A háborúval való szembeszegülés jeleként megszületett rendezvény mára a Balkán legjelentősebb filmfesztiváljává nőtte ki magát. A seregszemle ma arra szolgál, hogy felhívja a nemzetközi filmes közvélemény figyelmét a térségbeli alkotókra, és megnyissa előttük olyan nagy európai fesztiválok kapuit, mint Cannes, Berlin vagy Velence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik