Nagyvilág

Eső után kárfelmérés

Európa-szerte 42 halálos áldozatot követelt az ítéletidő az utóbbi pár napban. Bár a viharfelhők még nem vonultak el, szakértők szerint valamelyest normalizálódik az időjárás.

Jóllehet a meteorológusok hétvégére is csapadékot ígérnek, ez vélhetően nem okoz majd akkora károkat, mint az elmúlt napok esőzései. A legnagyobb erőfeszítések épp ezért most az áldozatok és bajbajutottak megsegítésére, a takarításra és a helyreállításra irányulnak.

A kontinensen Romániában a legrosszabb a helyzet, ahol 31 ember vesztette életét az elmúlt napokban és az áldozatok száma óráról órára nő. Délkeleti szomszédunknál a heves esőzések és áradások miatt 2000 embernek kellett elhagynia otthonát. „Óriásiak a károk. A felmérés megkezdődött, körülbelül két nap múlva jutunk el konkrét számokig, hiszen itt minden érintett: épületek, lakóházak, gazdasági épületek, műhelyek, termelőegységek, mezőgazdaságok farmok, úthálózat, vízhálózat – nyilatkozta a Magyar Rádiónak az egyik veszélyeztetett erdélyi település, Farkaslaka polgármestere.

Az időjárás nem kegyelmezett Nyugat-Európának sem. Ausztriában, Németországban és Svájcban összesen 11 ember vesztette életét és több száz embert kellett kitelepíteni. Jelenleg Bernben a legsúlyosabb a helyzet, ahol a BBC beszámolója szerint helikopterrel mentik az árvíz elől a háztetőre menekült embereket. Az árvizek mellett ráadásul csaknem félszáz kisebb földlökést is előidézett a tartós esőzés az ország középső részén, 47 földlökést jeleztek hétfő óta. A szakértők azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a mélyen átázott talaj alsóbb kőzettömegei elmozdultak a föld alatt. Szerencsére csak csekély erejű földmozgásokról van szó, a legerősebb is csak 2,4-es erősségű volt a Richter-skálán. A lakosság többsége nem is észlelte a gyenge földlökéseket, vannak azonban olyanok, akik esküsznek rá, hogy szokatlan csattanásokat hallottak a föld mélyéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik