Nagyvilág

Az EU üdvözölte az izraeli kivonulást

Történelmi lépésnek nevezte, és üdvözölte az Európai Unió csütörtökön az izraeli kivonulást a Gázai övezetből és Ciszjordánia egy részéből.

“Gratulálunk az izraeli kormánynak és a Palesztin Hatóságnak azért az elszántságért, amellyel szembenéztek az előttük álló komoly kihívással” – olvasható a soros brit EU-elnökség csütörtökön Brüsszelben kiadott közleményében. London a huszonötök nevében meggyőződését fejezte ki, hogy az izraeli kivonulás “lényeges lépés” a közel-keleti kvartett – az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország – által beterjesztett béketerv, az úgynevezett útiterv megvalósítása felé.


Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külügyi biztosa ugyanaznap bejelentette, hogy a bizottság 60 millió eurónyi segélyt különített el a palesztinok számára.

Ide tartozó hír, hogy Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap háromnapos közel-keleti útra indul, melynek során ellátogat Izraelbe, a palesztin területekre és Libanonba.

Megbeszéléseiről tájékoztatja az EU-tagországok külügyminisztereit, akik informális találkozót tartanak szeptember 1-jén a walesi Newportban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik