Nagyvilág

Befejeződött a kitelepítés a Gázai övezetből

Hétfő este befejeződött az izraeli polgári lakosság kitelepítése a Gázai övezetből - jelentette be hétfő este Uri Bar-Lév rendőrparancsnok Necarímban, az övezet utolsó kiürített telepén. A kivonulás a tervezettnél két héttel korábban ért véget.

Befejeződött az izraeli polgári lakosság kitelepítése a Gázai övezet 21 zsidó telepéről. Az utolsó telepet, Necarímot, hétfő estére minden lakója (mintegy 600 ember) elhagyta – egy család kivételével, amely katonai engedéllyel még ott tartózkodik, de később ők is távoznak- jelentette be a rendőrfőparancsnok. A kivonulás a tervezettnél körülbelül két héttel korábban ért véget.

Ciszjordániában négy kis északi telepet jelöltek ki evakuálásra, ezek közül kettő kiürítése már megtörtént, a fennmaradó kettőre kedden kerül sor.

Ugyancsak a tervezettnél előbb, mostantól két és fél hét alatt befejeződik a gázai övezeti telepesházak lerombolása is – közölte Necarímban Uzi Moszkovics tábornok, a 340. hadosztály parancsnoka, azon három hadosztály egyikéé, amelyek részt vettek a Gázai övezet zsidó kolóniáinak erővel történő kiürítésében.


Azok a telepesek azonban, akiknek nem volt idejük mindent összecsomagolni, engedélyt kapnak, hogy visszamenjenek ingóságaikért – tette hozzá a parancsnok.


A gázai kivonulás csak a kezdete a palesztin területekről történő teljes izraeli visszavonulásnak – jelentette ki hétfőn Gázában Mahmúd Abbász palesztin elnök. A politikus négyszáz, az Izrael elleni felkelésben megrokkant palesztin előtt hangoztatta: addig nem nyugszanak, amíg Izrael az összes palesztin területről nem távozik.


A Hamász és a Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetek, valamint a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális baloldali szervezet vezetői örömmel fogadták az izraeli kivonulást, ugyanakkor megerősítették, hogy folytatják harcukat az izraeli megszállás ellen.


Músza Abu Marzuk, a Hamász politikai bizottságának helyettes vezetője szerint az izraeli kivonulás az ellenállási harc eredménye, amelyet minden megszállt területen folytatni kell a cionista ellenség visszavonulásáig.


Ramadán Sallah, az Iszlám Dzsihád vezetője a szíriai fővárosban, Damaszkuszban tartott sajtóértekezleten kijelentette, hogy a kivonulás a palesztin felkelés és a megszállás ellen szerveződött ellenállás hatására történt.


Maher Taher, a damaszkuszi székhelyű NFPF irányítója pedig azt hangoztatta, hogy egyetérte Ahmed Korei palesztin kormányfővel abban, hogy a fegyvereket továbbra is a cionista megszállókra kell irányítani, és hogy a palesztin csoportok leszerelése addig nem történhet meg, amíg vannak izraeli megszállás alatt álló palesztin területek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik