Nagyvilág

Az unióhoz fordult Portugália az erdőtűzek miatt

Az Európai Unió segítségét kérte Portugália az erdőtüzek eloltásához.

Vasárnapi lisszaboni sajtóértesülések szerint António Costa belügyminiszter még előző nap fordult ezzel a segélyfelhívással Brüsszelhez, mindenekelőtt az oltáshoz bevethető repülőgépeket, illetve helikoptereket kérve. Hasonló kéréssel fordult Portugália Spanyolországhoz is, ahol egyébként szintén újjáéledtek az erdőtüzek. Spanyolország azonban némelyest szerencsésebb helyzetben van, ott ugyanis szombat délután már esni kezdett az eső. A lángok még péntek este kaptak újra életre a portugál fővárostól kétszáz kilométerre északra, Pampilhosa da Serra térségében, ahol előzőleg öt napon keresztül tomboltak.


Az ország középső és déli részén további 16 tűz eloltásán fáradozott csaknem négyezer a tűzoltószombaton. A legnagyobb kiterjedésű tüzek Vila Real, Viseu, Guarda és Leiria térségében égtek.

Az országban idén nyáron eddig 140 ezer hektáron pusztították el a növényzetet a lángok, nagyobb területen, mint tavaly egész évben. Ugyanezen a napon a spanyolországi Galíciában nyolc helyen tombolt tűzvész, és fellángoltak az erdőtüzek Franciaország déli részén is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik