Nagyvilág

Észal-koreai atomreaktort jeleztek amerikai radarok

Egy amerikai műhold a jongbjoni atomerőmű egyik reaktorának újraindítására valló jeleket észlelt Észak-Koreában. A kémműhold még júliusban fedezte fel a gyanús jeleket, azelőtt, hogy július végén felújultak az észak-koreai atomprogram leállításával kapcsolatos hatoldalú tárgyalások - jelentette vasárnap az Aszahi Simbun című japán lap, névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

A Phenjantól száz kilométernyire északra fekvő jongbjoni atomipari létesítmény a kelet-ázsiai kommunista állam atomprogramjának központja. A szóban forgó reaktor alkalmas nukleáris robbanófejek készítéséhez szükséges plutónium előállítására.
Észak-Korea azt állította korábban, hogy már májusban befejezte az öt megawattos reaktor 8 ezer fűtőelemének újrafeldolgozását, és végleg lezárta a létesítményt.

A műhold útjavítási munkálatokat is észlelt egy másik, félkész, 50 megawattosra tervezett reaktor környékén, ami szakértők szerint a kilencvenes években félbehagyott építkezés felújítására utalhat – olvasható az Aszahi Simbun hasábjain.

Egy dél-koreai kormányilletékes azonban tévesnek nevezte a japán lap jelentését. Ilyen értesülés egyáltalán nem is vetődött föl a hatoldalú tárgyalások legutóbbi fordulójában – mondta névtelenül adott nyilatkozatában.

A két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével zajló hatoldalú tárgyalások várhatólag augusztus 29-én folytatódnak. A tárgyalások előző fordulója, amely július végén és augusztus elején zajlott le Pekingben, eredménytelenül végződött.

Észak-Korea azt állítja, hogy kész feladni (februárban bevallott) atomfegyvereit, de ragaszkodik békés célú atomprogramjának megtartásához. Washington azonban kitart azon követelése mellett, hogy Phenjan mondjon le a nukleáris technológiák mindenféle alkalmazásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik