Nagyvilág

Saron nem tervez újabb kitelepítést

Az izraeli kormányfő szerint most a palesztinokon a sor, hogy bizonyítsák megbékélési szándékukat.

Rakéta Izraelre

Katyusa-rakéta csapódott be péntek délelőtt a dél-izraeli Eilat tengerparti üdülőváros repülőtere közvetlen közelében, de nem robbant föl – közölték rendőrségi forrásból. Helyszíni beszámolók szerint a lövedék – amelyet a rendőrség szerint a szomszédos Jordániából lőttek ki – kis krátert vájt az úttestbe 15 méterre a repülőteret övező kerítéstől. A becsapódás az első hírek szerint nem okozott személyi sérülést,

Ariel Saron nem tervezi újabb zsidó települések evakuálását a Gázai övezet 21 telepe és a Jordán folyó nyugati partján álló négy zsidó enklávé kiürítése után. A Jediót Ahronót című lapban megjelent interjújában a kormányfő elmondta, az akció lezárását követően visszatérnek a korábban kidolgozott közel-keleti rendezési programhoz, az úgynevezett útitervhez; most a palesztinokon a sor, hogy bizonyítsák megbékélési szándékukat. Saron megjegyezte, nem lepte meg Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kijelentése: további kivonulást vár Izraeltől.

A miniszterelnök ingerülten nyilatkozott azokról a kfar-daromi telepesekről, akik nem voltak hajlandók végrehajtani az evakuálási utasítást, és az ellenük kivezényelt katonákra és rendőrökre támadtak.

Mint mondta, szomorúan nézte a telep kiürítését, de látva, ahogy a telepesek savval teli palackokkal dobálóznak, fájdalma dühbe csapott át. “Vadak bandájáról van szó, akiket égre tekintő álszentek küldtek oda, hogy akadályozzák a rendfenntartó erőket a kormány és a parlament döntésének végrehajtásában” – mondta Saron.

A kfar-daromi incidensekben hetvenöten – köztük harmincegy katona és rendőr – sebesültek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik