Nagyvilág

Elfogták a madridi robbantások kulcsfiguráját

Szerdára virradóra elfogták Szerbiában a marokkói állampolgárságú, 22 éves Abdelamjid Bouchart, aki a spanyol hatóságok szerint kulcsszerepet játszott a tavaly márciusi, közel kétszáz halálos áldozatot követelő madridi robbantássorozatban.

A marokkói férfit egy vonaton igazoltatták, melynek során hamis iraki személyigazolvánnyal próbálta személyazonosságát bizonyítani. A hatóságok őrizetbe vették és egy Belgrádhoz közeli rendőrőrsre szállították, ahol az újlenyomat-vizsgálatból kiderült, hogy a madridi robbantásokkal kapcsolatban már hosszú ideje keresi a férfit az Interpool. A spanyolok már kezdeményezték a férfi gyorsított kiadatását – olvasható a Chine News beszámolójában.

A 2004 március 11-én elkövetett merényletben 191 ember vesztette életét és több mint 1500-an megsebesültek, miután a spanyol fővárosban sporttáskákban elrejtett 10 robbanószerkezet lépett működésbe négy, utasokkal zsúfolt vonatszerelvényen, a reggeli csúcsforgalomban. A merénylet egyértelmű válasz volt a spanyol katonák iraki jelenlétére és figyelmeztetés a három nappal később rendezett parlamenti választásokra: nem mindegy, hogy az iraki invázióban való részvételt támogató vagy ellenző kormány jut-e majd hatalomra.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik