Nagyvilág

Kitelepítés erőszakkal

Az izraeli telepesek fele hagyta el határidőre a Gázai övezetet. A hadsereg megkezdte a bevonulást.

Bűn és bűnhődés

Izrael déli körzetének katonai bírósága kedden négy és fél havi börtönre ítélt és lefokozott egy tisztet, aki arra biztatta katonáit, hogy tagadják meg a szolgálatot a gázai övezeti kivonulással összefüggésben. “Ez a legsúlyosabb börtönbüntetés, amelyet (a kivonulással kapcsolatban) kiszabtunk – közölte egy katonai szóvivő. – Tizenhét személyt ítéltünk már börtönre a szolgálat megtagadásáért, de ez a tiszt még másokat is erre biztatott.” A katonai parancsnokság közlése szerint eddig csak mintegy ötven aktív és ennél kevesebb tartalékos katona – csaknem mind vallásos telepes – tagadta meg a részvételt a telepek kiürítésének végrehajtásában.

Helyszíni beszámolók szerint az elcsigázott, néha könnybe lábadt szemmel utazó telepesek karavánjaival ellentétes irányban, az övezet mélyén fekvő területek felé katonai és rendőrségi járműoszlopok haladnak, készen arra, hogy a kiürítésnek ellenszegülő radikális telepeseket akár erővel is távozásra, Izraelbe való áttelepülésre kényszerítsék. A katonai járműoszlopokba néhány teherautó, mentőautó, sőt egy daruskocsi is besorolt. A Gázai övezet izraeli kiürítését ellenző félszáz tüntető a Reim és az övezet határa közötti utat lezárva megkísérelte útját állni az egyik konvojnak konvojnak, a katonák és rendőrök azonban eltávolították őket.

Helyi idő szerint kedd éjfélkor ugyanis lejárt a határidő, ameddig a gázai övezeti zsidó telepesek az izraeli hatóságok felszólításának eleget téve önként elhagyhatták otthonaikat és áttelepülhettek Izraelbe: az izraeli rendfenntartók mostantól fogva erőszakkal távozásra kényszeríthetik őket. Izrael hétfőn nulla órakor kezdte meg hivatalosan a 38 éve izraeli megszállás alatt lévő Gázai övezetben fekvő zsidó telepek és a kijelölt négy ciszjordániai zsidó kolónia kiürítését.

A gázai övezeti zsidó telepek lakóinak csaknem fele távozott már saját akaratából – közölte néhány órával határidő lejárta előtt a kivonulás izraeli főkoordinátora Dan Harel. Hétfői, izraeli lapinformációk szerint a kitelepítés előtt az érintett övezetben élő 1486 család közül 897 jelezte, hogy hajlandó önként elhagyni otthonát.

Mofaz izraeli védelmi miniszter kedd este, a határidő lejárta előtt nem sokkal bejelentette, hogy a türelmi időszak leteltével az izraeli rendfenntartók “azonnal” megkezdik a telepesek erőszakos áttelepítését Izraelbe. Több száz izraeli katona és rendőr ugyanakkor már kedd este bevonult a legnépesebb gázai övezeti zsidó telepre, Neve Dekalímba, ahová más telepekről illetve az övezeten kívüli területekről zsidók százai szivárogtak át. A legnagyobb ellenállást tanúsító településen már kedden több összetűzésre is sor került, melynek során 50 tüntetőt letartóztattak.

Együttműködés és támogatás

Dan Harel dandártábornok tájékoztatása szerint “igen jó” az együttműködés a palesztin rendőrséggel a kivonulás idején. Az utóbbi napokban csupán három palesztin rakéta- vagy aknavetőtámadás történt, ami jelentős csökkenés a korábbiakhoz képest. Palesztin rendőrök az izraeli hadsereg kérésére szétoszlattak szélsőséges palesztin csoportok által szervezett felvonulásokat a telepek közelében – tette hozzá Harel.

David Welch amerikai külügyi államtitkár-helyettes kedden váratlan látogatást tett a Gázai övezetben, találkozott palesztin biztonsági tisztviselőkkel, és arra ösztökélte őket, hogy egyeztessenek és működjenek együtt az izraeli fegyveres erőkkel a kivonulás lebonyolításában. “Mondandója ez volt: döntően fontos, hogy minden biztonsági tisztviselő együtt dolgozzon, s így a kivonulás nyugodt, erőszakmentes légkörben menjen végbe” – mondta Washingtonban a külügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó vezető tisztségviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik