Nagyvilág

Kétmilliárd eurót fektet be Szlovákiában az ENEL

Az ENEL olasz közüzemi csoport egy megállapodás alapján a korábban ígért 1,5 milliárd helyett 1,88 milliárd eurót fektet be a szlovák energetikai szektorban azt követően, hogy 840 millió euróért 66 százalékos részesedést vásárol a szlovák villamos művekben (Slovenské Elektrárne, SE) – írja Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszterre hivatkozva a Napi Gazdaság.

A beruházásra szánt összeg nagyobbik részét, 1,59 milliárd eurót a mochovcei atomerőmű 3. és 4. blokkjának befejezésére szánják, 2 millió euróból pedig a 440 megawatt teljesítményű 1., illetve 2. blokk teljesítményét növelik 40 megawattal. A beruházás 800–1000 új munkahelyet teremt – állítja a gazdasági tárca vezetője.


A cég ezen felül 142 millió eurót különít el szélerőművek építésére, amelyek együttes kapacitása 100 megawatt lesz, 78 milliót fordítanak az Apátszentmihályon (Jaslovské Bohunice) működő V2-es atomerőmű teljesítményének növelésére, végezetül több, kisebb kapacitású vízi erőművet építenek az Ipolyon, együttesen 11 megawattnyi teljesítménnyel. A felsoroltakon kívül még néhány hőerőművet is korszerűsítenek. A beruházások döntő hányadát az ENEL állja, cserébe viszont az SE 2012-ig nem fizet osztalékot.


A miniszter szerint, ha a beruházások megvalósulnak, sikerül pótolni az apátszentmihályi V1-es atomerőmű blokkjainak brüsszeli nyomásra 2006, illetve 2008 végén történő leállítása okozta kiesést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik