Nagyvilág

Több miniszteri posztra pályázik az RMDSZ

A román kormány átalakítását kezdeményezi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Markó Béla szerint az átalakítás nemcsak az egyes tárcák vezetőit érintené, hanem magát a kormánystruktúrát is - tudósít a Népszabadság.

Markó a koalíciós pártok kompromisszumkészségének növelését sürgette, s reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi koalíció nem ismétli meg az 1996-2000 között Romániában hatalmon volt kormányzat hibáit.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: a szövetség elégedett miniszterei tevékenységével. A kormányátalakításnak viszont azt is meg kellene oldania, hogy a mamuttárcák – például a szállításügyi, építkezési és turisztikai, illetve a gazdasági és kereskedelmi, amelyekben a szövetség az építkezési, illetve a kereskedelmi területeket megbízott miniszterek révén ellenőrzi – a tevékenység hatékonyabbá tétele végett szétváljanak. – Mivel áprilisban Románia aláírta az EU-csatlakozási szerződést, át kell gondolni az európai integrációs minisztérium feladatait is – tette hozzá.

A romániai sajtó Markó kijelentéseit értelmezve rámutatott: a mindenképpen szükséges kormányalakítást az RMDSZ arra akarja kihasználni, hogy építkezési (Borbély László) és kereskedelmi (Winkler Gyula) megbízott miniszteri posztjait teljes jogú miniszteri tárcákra váltsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik