Nagyvilág

Feszült a helyzet az izraeli kivonulás előtt

A legmagasabb fokú készültséget rendelte el a Palesztin Hatóság a gázai övezeti biztonsági erőknél az izraeli kivonulás miatt. Kivezényelték az izraeli rendőrséget is, hogy megakadályozzák a szélsőjobb esetleges akcióit.

Szombaton megkezdték a palesztin rendőrök és biztonsági erők visszatelepítését a Gázai övezetbe – mondta egy magas rangú palesztin illetékes, aki neve elhallgatását kérve nyilatkozott a sajtónak. “Összesen 7500 fős biztonsági erőt telepítünk a körzetbe a következő 24 órában, egy részüket olyan területekre, ahol 2000. szeptember 8-a után hagyták el állásaikat” – mondta, a második palesztin felkelés kezdetére utalva. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy megkezdődött a palesztin erők kihelyezése. A palesztin erőket az izraeli féllel történt korábbi egyeztetések alapján rendelik ki, a kivonulás biztonságának minél teljesebb biztosítására. Fő feladatuk annak megakadályozása, hogy szélsőséges palesztin fegyveres csoportok, mint a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétatámadásokat kövessenek el a kivonulók ellen.

Nagy erőkkel vonult fel és számos útakadályt emelt az izraeli rendőrség vasárnap az ország déli részén, hogy meggátolja a bejutást a Gázai övezet zsidó telepeire, s több ezer rendőrt vezényeltek ki Kelet-Jeruzsálem utcáira is – közölte Ilan Franko rendőrfőnök a közszolgálati rádióban. Vallásos zsidók tízezreit várják vasárnap Jeruzsálem óvárosába, a Siratófalhoz a tisea beav gyászünnep alkalmából, amelyen megemlékeznek az első és a második jeruzsálemi templom lerombolásáról (i.e. 586-ban és i.sz. 70-ben). “Meg akarjuk akadályozni szélsőséges zsidó csoportok és muzulmánok összetűzését” – mondta a rendőrfőnök.

Izrael 1967-ben megszállt területeket ad át a Palesztin Hatóságnak, amikor az elkövetkező hetekben kiürít minden gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telepet. A Hamász szombaton felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki Ciszjordániából is, és megismételte, hogy nem követi a Palesztin Hatóság felhívását és nem teszi le a fegyvert a gázai kiürítés után. “Ez csak az első lépés a megszállt palesztin területek és Jeruzsálem felszabadítása felé” – jelentette ki Iszmáil Hania, a Hamász egyik vezetője, a kivonulást az intifáda győzelmének minősítve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik