Nagyvilág

Újabb ítélet a WorldCom-ügyben

A vezérigazgató után elítélték a WorldCom pénzügyi igazgatóját is. Igaz, hogy ő csak 5 évet kapott, mert segítette a hatóságokat. – írja a Daily News.

Scott Sullivan a WorldCom pénzügyi igazgatója börtönbüntetése mindössze 5 évig tart. A bíróság azért döntött így, mert együttműködött a hatóságokkal, és elmondta, hogy mi történt az amerikai távközlési cégnél Bernie Ebbers irányítása alatt. Ha Sullivan nem segíti a hatóságokat, akkor 27 évet is kaphatott volna.


Az ügyet tárgyaló Barbara Jones bírónő szerint Sullivan jogosan kapta meg az enyhítést, mert segített leleplezni az amerikai történelem legnagyobb könyvelési csalását, ráadásul a felesége is súlyos betegségben szenved. Ennél kevesebb büntetést nem kaphatott volna a bírónő szerint, hiszen mégiscsak a többmilliárdos csalás résztvevője volt.


Egy hónappal ezelőtt Ebbers a WorldCom egykori elnök-vezérigazgatója 25 éves börtönbüntetést kapott a 11 milliárd dolláros csalásért. Akkor azt nyilatkozta, hogy ártatlan, és Sullivan a háta mögött irányította a csalást.


A WorldCom eleinte telefonszolgáltatás viszonteladásával foglalkozott, később a világ második legnagyobb távközlési vállalata lett. 2001-ben a működési kiadásokat tőkebefektetésként könyvelte el, ezzel meghamísította a pénzügyi mutatókat. Az egészre akkor derült fény, amikor 2002-ben alkalmazottait az utcára tette és csődvédelmet kért. A hatóságok emiatt kezdtek vizsgálódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik