Nagyvilág

Rendkívüli állapot Malajziában

A szomszédos Indonéziában pusztító erdőtüzek füstje veszedelmes mértékben szennyezetté tette Malájzia déli részeiben a levegőt, és ezért rendkívüli állapotot hirdettek ki ebben az országrészben.

A környezetvédelmi minisztérium közlése szerint különösen súlyos a helyzet Kuala Selangor tengerparti városban, ahol a levegőszennyezettség messze meghaladja a veszélyességi küszöbértéket. A rendkívüli állapot övezetébe tartozik Kuala Lumpur, a főváros, valamint Putrajaya, az ország épülő új adminisztratív fővárosa is. Füstből és porból álló sárgásszürke fojtó felleg borítja az egész fővárost; tömegesen jelentkeznek légzőszervi problémákkal küszködő betegek orvosi ellátásra.

A jövő hétfőig bezárták a térség összes iskoláját. A hatóságok azt javasolják a lakosoknak, hogy amennyire lehetséges igyekezzenek zárt helyen tartózkodni, s ha mégis ki kell mozdulniuk, viseljenek védőmaszkot a szabadban.

Olyan sűrű a füst, hogy a rossz látási viszonyok miatt le kellett zárni Kuala Lumpur kisebbik repülőterét, a Subang légikikötőt. Nagy fennakadásokat okozhat az ország életében, ha a főváros és egyben az egész ország legnagyobb repülőterét is kénytelenek lesznek lezárni. Nagymértékben akadályozza a füst a vízi közlekedést az Indonéziát és Malajziát elválasztó forgalmas Malakka-szorosban. A tengerszoros egy jelentős kikötője néhány órán át nem fogadott hajókat a rossz látási viszonyok miatt.

A gyakori erdőtüzek ó fő oka az úgynevezett égetéses földművelés, ami azt jelenti, hogy égetéssel kiirtott erdőrészek földjét veszik művelés alá. Az indonéz törvények tiltják ezt a gyakorlatot, de a hatóságok valamilyen okból nem tudnak, vagy nem akarnak érvényt szerezni a törvényi tilalomnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik