Nagyvilág

Magyar sebesült Afganisztánban

Baleset következtében meghalt egy német katona Afganisztánban. Az esetben egy magyar katona is megsérült a német védelmi minisztérium jelentése szerint. Szerencsére csak könnyű séröüléseket szenvedett csütörtökön már elhagyhatja a kabuli koalíciós katonai kórházat.

Mint a védelmi minisztérium szóvivője elmondta: még vasárnap a legénységi állományhoz tartozó német katona Wolf típusú 0,9 tonnás terepjárójával Kabultól kilenc kilométerre délkeletre barázdált útszakaszra értek , a jármű letért az útról, majd felborult. A férfin az azonnali orvosi beavatkozás ellenére sem tudtak segíteni.

A balesetben a terepjáró három másik utasa, egy magyar és egy német katonanő, valamint egy német katona megsebesült, de „állapotuk nyilvánvalóan nem olyan súlyos, hogy haza kellene őket szállítani. A sebesülteket tábori kórházban ápolják” – közölte a szóvivő. A terepjáró egy konvoj tagjaként igyekezett vissza Kabulba, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett. A konvoj az afganisztáni újjáépítésben segédkező, polgári feladatokat ellátó CIMIC (Civil Militarian Cooperation) részleghez tartozott.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztató osztályának vezető-helyettese az eset kapcsán elmondta: a három katona feladata az volt, hogy védőoltásokat adjanak Kabul környékén az embereknek. A magyar katonanőt Kabulban egy koalíciós katonai kórházban ápolják, sérülései nyolc napon belül gyógyulnak – mondta Kiss Dezső, hozzátéve: a katona járóképes, munkaképes, utókezelésre és magyarországi hazajövetelére nincs szükség, csütörtökön már elhagyhatja a kórházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik