Nagyvilág

Veszni hagyták volna az orosz tengerészeket

Csak a nyilvánosságnak köszönheti életét a csütörtökön Kamcsatka közelében a parti megfigyelőrendszerhez tartozó antennába gabalyodott orosz tengeralattjáró legénysége.

Megismétlődhetett volna a Kurszk katasztrófája, ugyanis a kormány ismét megpróbálta eltitkolni a balesetet, amely egy nappal később (pénteken) úgy derült ki, hogy az egyik tengerész felesége telefonon értesítette az esetről a helyi rádióadót – írja a Moscow Times.

A kormány feltehetően a titkos és méregdrága antennarendszerét, amely egyik egységébe a mini-tengeralattjáró beakadt, próbálta volna eltitkolni. A rendszer lehetővé teszi minden víz alatti mozgás követését a Csendes-óceánon, valamint segíti az orosz atom-tengeralattjárók kommunikációját.

A lap szerint korábban a csendes-óceáni flotta parancsnoka, Viktor Fjodorov azt állította, hogy nem volt megfelelő eszközük a tengeralattjáró kimentésére, így a legénység a segítségükre siető brit Scorpio-45-ös robotmentőhajóknak köszönheti életét. Ezzel szemben Szergej Ivanov védelmi miniszter a haditengerészet védelmében úgy nyilatkozott, hogy Oroszország rendelkezett a mentéshez megfelelő eszközökkel, de ezek annyira messze voltak a helyszíntől, hogy az angol Scorpiok sokkal hamarabb érhettek oda.

Mégis, az angol robot teljesítménye annyira meggyőzte az orosz hadvezetést, hogy a felszereltségtől függően 1-5 millió dolláros gépből kettőt is vásárol Angliától.

A lap emlékeztet: 2000. augusztusában az elsüllyedt Kurszk atomtengeralattjárón 118 ember vesztette életét, mert az orosz vezetés akkor is eltitkolta a történteket, és túl későn kért nemzetközi segítséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik