Nagyvilág

Kamatot emelt a Fed

Az inflációs nyomás csökkentése érdekében egymás után tizedszer is növelte irányadó kamatát az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed: az alapkamat 25 bázisponttal, 3,5 százalékra emelkedett. A döntés indoklásából elemzők arra következtetnek, hogy a kamatemelés-sorozat folytatódik.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága a piaci várakozásoknak megfelelően és egyhangúlag döntött – tudósít a BBC. Az Egyesült Államok alapkamata négy éve nem volt ilyen magas; a mostani kamatemelés-sorozat előtt, 2002-ben az alapkamat mindössze 1 százalékos volt, ami akkor 50 éves mélypontot jelentett.

A Nyíltpiaci Bizottság döntése indoklásaként közölte: a 3,5 százalékos alapkamat még nem gátolja a gazdasági növekedést, ezért folytatódhat a mértéktartó kamatemelési politika. Elemzők a döntés után megjegyezték: az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben 3,4 százalékkal bővült éves szinten, a foglalkoztatottak száma és a fogyasztói bizalom emelkedett, míg az olaj tovább drágult, így a Fed kamatemelései az inflációs nyomás mérséklését szolgálják.

A döntés nyomán elemzők arra számítanak, hogy az év végéig még kétszer vagy háromszor emeli irányadó kamatát a Fed, így az 4-4,5 százalékos lehet december végén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik