Nagyvilág

Bush vitát kezd az evolúcióról

Vitát kezdeményezett az Egyesült Államok elnöke arról, hogy tanítsák-e az iskolákban az evolúciót. Bush úgy véli, hogy inkább az „intelligens teremtés" elméletét kellene oktatni. Elemzők szerint mindez a szélsőségesen vallásos jobboldal térnyerését jelenti.

A gyerekeknek inkább az „intelligens teremtés” (intelligent design) elméletét kellene tanulniuk, hogy jobban megértsék az univerzum keletkezése körüli vitákat – nyilatkozta Bush újságíróknak Texasban a BBC beszámolója szerint.

Az elnök által előnyben részesített teremtéselmélet szerint az élet túl bonyolult ahhoz, hogy az evolúció elméletével megmagyarázható legyen, ezért igazoltnak látja egy láthatatlan erő létezését. Az „intelligens teremtés” elmélete annyiban különbözik a Biblia világmagyarázatától, hogy közvetlenül nem kapcsolódik az abban leírtakhoz, ugyanakkor kimutatja a teremtő szerepét.

Az elnök kezdeményezésének már most van gyakorlati hatása: Kansasban már átértékelték az evolúció tanításának módszerét.

Elemzők szerint Bush kezdeményezése további bizonyíték arra, hogy a szélsőségesen vallásos jobboldal egyre nagyobb befolyással bír az Egyesült Államok vezetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik