Nagyvilág

Elhunyt Peter Jennings

Hatvanhét éves korában, vasárnap elhunyt Peter Jennings, az amerikai ABC televízió legendás hírműsorvezetője.

Washington két vezető lapja címoldalas méltató cikkben vett búcsút az újságírótól, aki negyven év óta szinte minden este feltűnt az amerikai tévék képernyőjén. A kanadai, torontói születésű Jennings 22 éven át vezette az ABC 15 perces esti világhíradóját New Yorkból, idén április 5. óta azonban már nem mondta a híreket: akkor vált ismertté, hogy tüdőrákja van.

A The Washinton Post a “világ hangjának” nevezte; szépen fogalmazott körmondatai, a világot értő-magyarázó beszámolói, a tényekhez ragaszkodó hírei az utóbbi két évtizedben a legnépszerűbb televíziós személyiségek sorába emelték.

A The New York Times azt írta, halálával lezárult a nagy híradós személyiségek korszaka, miután a “nagy hármas” másik két tagja – Tom Brokaw (NBC) és Dan Rather (CBS) – már korábban távozott a képernyőkről. Két évtizeden át e hármas adott jelentőséget és súlyt a világ eseményeinek az amerikai tévénézők számára.

Az 1938-as születésű Peter Jennings 1964-ben költözött az Egyesült Államokba, s 26 évesen azonnal az ABC sztárriporterévé vált. Közel-Kelet-szakértőként mutatkozott be, majd bejárta az egész világot, szinte minden fontos eseményen és helyszínen jelen volt, minden fővárosból és háborús zónából tudósított.

Az ABC-t hatalmas reklámbevételhez juttató Jennings fizetése hatalmas népszerűségéhez volt fogható, az utóbbi időben évente mintegy tízmillió dollárt keresett – írta a Post. Érdekes módon az amerikai állampolgárságot csak 39 évvel Kanada elhagyása után, 2003-ban kapta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik