Nagyvilág

Kína betiltja a gyógyszerreklámokat

A kínai államtanács elfogadta a gyógyszerek és gyógyászati eljárások reklámozásának teljes tilalmáról szóló törvénytervezetet. Az új rendelkezések még az év folyamán életbe lépnek.

Az elmúlt években a csalárd, valótlan és megalapozatlan állításokat tartalmazó gyógyszer és kezelési eljárás reklámok valósággal elárasztották a kínai médiát, egyes esetekben súlyos következményeket okozva. Az állami élelmiszerbiztonsági és gyógyszer felügyelet vizsgálata a nyomtatott sajtóban megjelent gyógyszer reklámok 95 százalékát illegálisnak találta. Az engedéllyel nem rendelkező gyógyszerek tették ki a vizsgálat alá vont 45 tévécsatornán sugárzott reklámok 62 százalékát. A nyomtatott sajtóban és a televíziókban reklámozott gyógyszerek között egyebek között rákot, reumát és kövérséget gyógyító csodaszereket is találtak. Más reklámok pedig be nem jegyzett szereket ismertettek, illetve megalapozatlan állításokat tettek hatásukról.

A kormány már évek óta törekszik a hamis reklámok visszaszorítására. 2001 és 2004 között 70 ezer esetben jártak el és szabtak ki büntetés illegális gyógyászati reklám miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik