Külföld

Új brit jogszabályok a terrorizmus ellen

admin
admin

2005. 08. 05. 16:21

Új jogi keretek fogják szabályozni a kitoloncolást és a menedékjogot Nagy-Britanniában, hogy hatékonyan lehessen alkalmazni őket a terroristák elleni küzdelemben – mondta Tony Blair brit kormányfő.

Az emberi jogok brit szabályozása jelenleg az emberi jogok európai egyezményén alapul. A kormány azonban módosításokat tervez, hogy megkönnyítse a terrorizmusra uszítók kitoloncolását – közölte Blair. Az említett emberi jogi egyezmény részeseként London nem adhat ki terhelteket olyan országokba, ahol kínzás vagy halálbüntetés fenyegeti őket.

A brit kormányfő ígéretet tett arra, hogy lecsapnak a muszlim ifjakat radikalizáló szélsőségesekre. Elsősorban a gyűlöletre uszító muzulmán prédikátorokat, erőszakos cselekményeket pénzelő honlapokat és könyvesboltokat célozzák a tervezett intézkedések.

Blair még az év végéig keresztülvinne a parlamenten egy új szabályozást, amely büntetné a terrorizmusra való közvetett felbujtást, valamint tényállásként tüntetné fel a terrorista műveletekre való kiképzést, történjék az akár Nagy-Britanniában, akár külföldön. Az elképzelés szerint önálló bűncselekmény lenne a “terrorista cselekményekre való előkészület” is.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.