Nagyvilág

Irán: csak azért is urániumdúsítás

Noha az unió pénteken átnyújtott csomagja tudományos, műszaki és kereskedelmi előnyöket kínál, Irán néhány órával előbb közölte, hogy a javaslattól függetlenül újrakezdi az urániumdúsítást.

“Ambiciózus és nagyvonalú” a francia külügyminiszter szerint az a javaslatcsomag, amelyet pénteken adtak át Iránnak annak reményében, hogy Teherán felhagy minden olyan nukleáris tevékenységgel, amely atomfegyver előállításához vezethet. Az unió nevében Franciaország, Nagy-Britannia és Németország által részletesen kidolgozott csomagban tudományos, műszaki és kereskedelmi előnyöket, valamint politikai és biztonsági együttműködést ajánlottak fel Iránnak, beleértve a békés célú iráni atomerőmű üzemeltetéséhez nyújtott európai támogatást.

Irán azonban közölte, hogy újrakezdi az urániumátalakítást iszfaháni atomlétesítményében, függetlenül azoktól az ösztönzőktől, amelyekkel az Európai Unió rá akarja venni Teheránt nukleáris tevékenységének leállítására. “Még ha javaslataik értelmében nem újítható is fel a munka Iszfahánban, mi felújítjuk azt” – mondta pénteken újságíróknak Hoszein Muszavian, az EU képviselőivel tárgyaló iráni küldöttség szóvivője.

Az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes szerve, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a jövő hét közepén rendkívüli ülést tart az iráni kérdésről.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik