Nagyvilág

Brazil-típúsú válság fenyegeti Kínát?

Kína nyaktörő ütemű gazdasági növekedése nem folytatódhat, a világ hetedik legnagyobb gazdasága rendkívül sebezhetővé válik a külső válságokra - állítja Edward Prescott, a 2004-es közgazdasági Nobel-díj nyertese.

Prescott, aki az Arizona State University tanára, és a Federal Reserve Bank of Minneapolis tanácsadója, Kína gazdasági növekedését Brazília 60-as és 80-as évek közti felfutásához hasonlítja. “Kína különleges ütemű növekedése nem tartható fenn, az ország hasonló kockázatoknak teszi ki magát, mint amilyenekkel Brazília került szembe a 80-as években” – mondta egy szingapúri gazdasági konferencián. “Brazíliában kedvező folyamatok mentek végbe, de aztán olyan válságok következtek be a 80-as években, melyeket nem tudtak kezelni, így csaknem mindent elveszítettek, amit az előző két évtizedben elértek”.

A 80-as évek elején számos latin-amerikai országban romlottak le hirtelen a külkereskedelmi cserearányok, és ugrottak meg az adósságszolgálat költségei, amikor nőtt az olajár, emelkedtek a kamatok, és recesszióba kerültek az ipari államok.

“Egy ponton meg kell állítani Kína gazdaságának rendkívüli növekedését” – mondta Prescott, ám arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, erre mikor kerülhet sor.

Prescott szerint ugyanakkor az indiai demokratikus intézmények miatt nagyobb bizakodással lehet tekinteni a másik nagy ázsiai gazdaság növekedési pályájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik