Nagyvilág

Az Axel Springer megvásárolja a ProSiebent

A német Axel Springer kiadóvállalat átvenni készül a ProSiebenSat.1 Media ellenőrző részvénypakettjét; a 2,5 milliárd eurós üzlet révén Németország második legnagyobb médiacsoportjává válhat.

A Springer – amely jelenleg a ProSieben részvényeinek 12 százalékával rendelkezik – megállapodott az összes szavazati jogot megtestesítő részvény és az elsőbbségi részvények 25 százalékos csomagjának megvételéről az eddigi tulajdonosokkal, az amerikai milliárdos Haim Saban által vezetett magánbefektetői csoporttal.

A Springer 23,37 eurót ad a szavazati jogot biztosító, 14,10 eurót az elsőbbségi részvények darabjáért; az átfogóan P7S1 Holdingnak nevezett csoport emellett 2,4 százalékos részesedést is szerez a Springerben.

Az üzlet lezárulta után a Springer birtokában lesz a ProSieben minden szavazati joggal rendelkező részvénye és elsőbbségi részvényeinek 25 százaléka. A többi papír megszerzésére – a német felvásárlási törvény rendelkezéseinek megfelelően – vételi ajánlatot tesz majd. Középtávon várható az egyesülés is; a német jogi gyakorlatban az utóbbi időben népszerűvé vált gyakorlat a kisebbségi tulajdonosok felár nélküli kiszorításának eszköze.

A Springer várható árajánlata az elsőbbségi részvények tulajdonosai számára a három hónapos, forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár lehet, ami az előzetes számítások szerint részvényenkénti 14,10 euró. Csütörtökön a ProSieben záró árfolyama 14,80 euró volt.

Az üzlettel a Springer vezérigazgatója, Mathias Döpfner a cég alapítójának és névadójának, Axel Springernek 45 éves álmát váltja valóra: egyesíti a nagyhatású napilapjuk, a Bild és a televízió tartalomszolgáltatási és hirdetési erejét. A csökkenő hazai napilap eladások közepette sokat segíthet a cégnek a növekvő televíziós piac.

A Springer összes bevétele 2004-ben 4,2 milliárd eurót tett ki, ezzel lett második a német piacon a világ negyedik legnagyobb médiacsoportja, az 5,1 milliárd eurós német forgalmat elérő Bertelsmann mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik