Nagyvilág

Két magyar utasa volt a kigyulladt Air France gépnek

A korábbi tájékoztatással szemben mégis volt két magyar utas azon a repülőgépen, amely szerdán Torontóban leszálláskor túlszaladt a kifutópályán és kigyulladt. A kanadai hatóságok szerint az Air France légibuszának balesetét a francia pilóta téves döntése okozta.

Szabó Ferenc külügyi szóvivő-helyettes elmondta, hogy a két magyar állampolgár jól van, kisebb karcolásokat, zúzódásokat leszámítva nincs komolyabb sérülésük. A Külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy az Air France Párizsból érkező, A340 típusú járatán nem volt magyar utas, mivel a francia légitársaság ezt a tájékoztatást adta.

A pilóta hibázott

A rossz időjárási viszonyok miatt a vörös fokozatú készültség volt érvényben a repülőtéren; ez annyit jelent, hogy villámcsapásra is kell számítani. A francia társaság A340-es légibuszát azonban nem érte villámcsapás, és kisodródását sem a heves szél okozta – állítják szakértők. A vörös fokozatú készültségnél a pilótákon múlik, hogy megkockáztatják-e a gép fölemelését, illetve lerakását, vagy pedig alternatív repülőteret választanak a leszálláshoz.

Az A340 pilótájának lehetősége lett volna arra, hogy például Montreal felé vegye az irányt, a légibusz tartályaiban ugyanis elegendő üzemanyag volt még az ottani repülőtér eléréséhez. Jean Lapierre kanadai közlekedési miniszter arról beszélt, hogy információi szerint a pilóta túl későn tette le a légibuszt a leszállópályára; ez okozhatta a gép kicsúszását és végső soron a kigyulladást. A balesetben a francia pilóta maga is megsérült a fején; jelenleg egy torontói kórházban ápolják.

Szakértők szerint csodával ér fel, hogy a balesetben senki sem halt meg a légibusz fedélzetén utazó 297 utas és a 12 főnyi személyzet közül. A sérültek száma 43. Közülük a legtöbben akkor szenvedtek zúzódást és más könnyebb sérülést, amikor kénytelenek voltak kiugrani a gépből, miután az egyik csúszda nem nyílt ki. A sérültek közül szerdán este még 14 személyt ápoltak kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik