Nagyvilág

Irán: urániumdúsítás és halálos fenyegetés az USA-nak

Miután az új államfő szerdai beiktatásán „halál Amerikára, halál Izraelre" felkiáltással zárta beszédét Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, az ország képviselője bejelentette, hogy Irán a jövő hét elején újrakezdi uránátalakítással kapcsolatos tevékenységét.

Irán a jövő hét elején újrakezdi uránátalakítással kapcsolatos tevékenységét – jelentette ki szerdán Haszan Rohani, Irán főtárgyalója nukleáris ügyekben. Teherán ezzel visszatáncolt attól a nap folyamán tett bejelentésétől, hogy a munkálatokat már szerdán megkezdi. A tisztviselő egyúttal hangoztatta annak szükségességét, hogy a megjelölt időpontra ismét a helyükre kerüljenek az ENSZ megfigyelő berendezései.

Teherán december óta folytat tárgyalásokat atomprogramjának vitatott kérdéseiről az Európai Unió három vezető hatalmával, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal. Az EU-tagállamok különféle kedvezmények felajánlásával akarják rávenni Iránt: adjon garanciákat, hogy semmiképpen sem használja atomprogramját nukleáris fegyverek gyártására. Az EU-trojka azt várja Teherántól, hogy végérvényesen mondjon le az urándúsításról. Cserébe békés célú atomtechnológiák átadásával segítenék Iránt energiatermelésében, sőt közelebbről meg nem jelölt gazdasági és politikai előnyökkel is kecsegtetik. Irán azt követeli az EU-tól, hogy legkésőbb augusztusig nevezze meg, mit ajánl fel cserébe

Irán külpolitikai megnyilvánulásait azért is kiemelt figyelem és érdeklődés övezi, mert az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatolláh szerdán iktatta be hivatalába az ország júniusban megválasztott elnökét, Mahmúd Ahmadinezsádot. Az államfő debütálását felfokozott nemzetközi aggodalom kíséri, mert nem tudni, hogy elnöksége alatt milyen irányt vesz az ország atomprogramja, s Teherán külpolitikai irányvonala feltehetően keményedni fog.

A távozó Mohammed Hatami utódja, a 49 éves, ultrakonzervatív nézeteiről ismert politikus eddig Teherán főpolgármestere volt, és most ő Irán első világi államfője. Megbízatása négy évre szól. A június 24-i választást váratlanul, a szavazatok 61,69 százalékának megszerzésével nyerte meg. A kinevezésről szóló iratot Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjétől, Szajed Ali Hamenei ajatolláhtól vette át, aki beiktatási beszédét “halál Amerikára, halál Izraelre” felkiáltással zárta.


Az új elnök röviden beszélt arról, miként szeretne szociális igazságosságot, és miként szeretné a tömegpusztító fegyverek végét látni. Persze ez nem meglepő: Irán mindig is hangoztatta, hogy nem akar atomfegyvert kifejleszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik