Nagyvilág

Ankara nem fogad el új feltételeket

Törökország nem fogadhat el új feltételeket az uniós csatlakozási tárgyalások októberi megkezdéséhez – jelentette ki csütörtökön Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök arra reagálva, hogy a francia kormányfő Ciprus elismerését követelte az országtól.

Dominique de Villepin kedden vetette föl, hogy Ankarának el kellene ismernie a Ciprusi Köztársaságot, az unió egyik tagját, mielőtt október 3-án megkezdenék a csatlakozási tárgyalásokat. „Elszomorított minket a francia miniszterelnök és (Jacques) Chirac elnök kijelentés” – mondta Erdogan, és hozzátette: korábbi megbeszéléseiken Chirac biztosította őt arról, hogy nem hiszi, hogy Törökországnak el kellene ismernie Ciprust a tárgyalások megkezdése előtt.

Chirac a nyilvánosság előtt nem beszélt Törökország és az EU tárgyalásairól Villepin kijelentése óta, de a Le Figaro napilap meg nem nevezett minisztereket idézett, akik szerint a kabinet egyik ülésén egyetértett miniszterelnökével. Chirac irodája nem kommentálta a jelentést. A francia elnök hagyományosan támogatta Törökország felvételét, de a francia szavazók között növekszik annak ellenzéke, hogy felvegyék a gazdag tömörülésbe a nagy és viszonylag szegény muzulmán országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik